Segedin golaž bolj zdravo
Pripravite segedin golaž bolj zdravo in ohranite zajetno količino zdravju potrebnih sestavin. To je okusna, zdrava in hitro pripravljena jed, lahko jo pripravite tudi dan prej saj je pogreta še boljšega okusa. Segedin golaž je madžarska tradicionalna jed, ki smo jo v naših krajih vzeli za svojo ime pa je dobila po madžarskem pisatelju in novinarju Székely Józsefu. Legenda pravi, da je jed nastala po naključju, ko je omenjeni gospod zelo lačen prišel v gostilno in mu niso imeli ponuditi ničesar druga kot kislo zelje in nekaj mesa. Natakarju je naročil naj mu obe jedi kar pomešajo.
Segedin golaž bolj zdravo – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- večja posoda z odebeljenim dnom in pokrovko
Segedin golaž bolj zdravo – sestavine:
- 500 g svinjsko stegno
- 800 g kislega zelja
- 1 velika čebula
- 1 do 2 veliki žlici sladke mlete paprike
- sol
- 2 dl domačega paradižnikovega soka (recept za pripravo lahko preberete tukaj)
- 5 žlic oljčnega olja
- 3 do 4 zrne česna
- sveže mleti poper
- lovorov list
- žlička mešanice domačih posušenih zelišč (peteršilj, luštrek, zelena, timijan)
Po želji lahko dodate pekočo sveže mleto papriko, posušena stebla zelišč za boljšo aromo in pred serviranjem kislo smetano.
Količina sestavin je primerna za dve lačni osebi. Čas priprave cca 45 minut.
Segedin golaž bolj zdravo – postopek priprave
Veliko čebulo očistite, nasekljajte na drobno, dodajte vodo, 1 do 2 veliki žlici mlete sladke paprike, posušene začimbe in lovorov list.
Na manjše kose narežite meso in ga dodajte v lonec. Po potrebi še zalijte z malo vode in posolite.
Vse sestavine kuhajte na tihem ognju dobre pol ure, da se meso zmehča in občasno pomešajte.
Ko je meso mehko dolijte paradižnikov sok, dodajte narezano kislo zelje in vse premešajte. Če želite gostejšo jed dodajte v vodi razžvrkljano žličko polnovredne pšenične moke in še pokuhajte nekaj minut.
Kuhajte še 10 minut in ugasnite ogenj. Šele sedaj dodajte sveže strt česen in oljčno olje, premešajte in pustite nekaj minut, da se sestavine povežejo. Sedaj lahko dodate tudi žličko kisle smetane.