Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje
Print Friendly, PDF & Email

Enostavno pripravljena zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje kuhana po tem postopku bo poskrbela, da telo ne bo preveč zakisano in mu pomagala ohraniti imunski sistem. Hitro pripravljena jed vas bo tudi pogrela in oskrbela z energijo.

Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – pripomočki:

 • 2 posodi za namakanje
 • posoda za kuhanje enolončnice
 • kuhinjska merica
 • pripomoček za mešanje
 • deska
 • nož

Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – sestavine:

 • 1dl mešanice quinoje (rdeča, črna, bela)
 • 4 dl fižola (kako ga skuhati, da ne bo napenjal preberite tukaj)
 • 1 srednje velika rdeča čebula
 • steblo posušenega rožmarina 
 • 1 lovorov list
 • 1 jušna žlica mlete sladke rdeče paprike
 • 1 dl domače paradižnikove omake
 • 400 g narezanega kislega zelja
 • 1 zrno česna
 • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja

Količine so primerne za 2 do 3 osebe. Čas priprave 40 minut do ene ure.

Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – postopek priprave

Zvečer namočite fižol, vsaj 2 uri pred kuhanjem pa namočite in nato večkrat izperite še quinojo (le ta vsebuje za črevesje dražeče snovi, predvsem saponine, ki lahko tudi grenijo).

Pristavite vodo in skuhajte fižol (če želite, da bo fižol manj napenjal ga skuhajte po teh navodilih). V večjo posodo stresite sesekljano čebulo, dodajte lovorov list, steblo posušenega rožmarina in prilijte kakšen dl vode. Dušite toliko časa, da se čebula zmehča, dodajte namočeno in oprano quinojo, prilijte vode in quinojo skuhajte.

Dodajte kuhan fižol, žlico rdeče mlete paprike, 1 dl domače paradižnikove omake, zdrobljeno mešanico domačih posušenih zelišč in premešajte.

Dodajte tudi narezano kislo zelje, glede na želeno gostoto jedi dolijte vode ter na tihem ognju kuhajte še toliko časa, da jed zavre. Pustite vreti še nekaj minut, dodajte sesekljan česen in oljčno olje.

Jed premešajte in ponudite.

Pameten nasvet
Po lastnem okusu lahko dodate tudi nekoliko manj kuhanega fižola, ostanek pa prihranite za naslednji obrok kot dodatek k solati. Ko jedi dodate kislo zelje kuhajte le še toliko časa, da jed zavre. Tako ohranite dragoceni  vitamin C in mlečno kislinske bakterije, ki jih je v kislem zelju v izobilju in v zimskem času pomagajo vzdrževati dobro kondicijo črevesja in imunski sistem. Zelje bo ostalo hrustljavo in jed še bolj okusna.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje vsebuje mlečno kislinske bakterije,  vitamin C in veliko prehranskih vlaknin, ki skupaj prispevajo k dobri kondiciji črevesja in posledično ohranjajo dober imunski sistem telesa. Vsebuje tudi zajetne količine mineralov, zlasti kalcija. Fižol v zrnju zaradi vsebnosti beljakovin doda še nujno potrebne amino kisline (poleg njih je bogat tudi z vlakninami in ostalimi počasi prebavljivimi ogljikovimi hidrati). Quinoja za bolj popoln obrok doda še tisto kar manjka. Prav tako je bogata z beljakovinami (predvsem lizinom in metioninom), vlakninami in vitamini, vsebuje pa tudi omega 3 maščobne kisline. Vsa živila uporabljena v receptu imajo tudi nizek glikemični indeks, kar pomeni počasen dvig krvnega sladkorja po zaužitju. Zato je jed še posebno primerna za diabetike, kot preventiva proti srčno žilnim boleznim in za ohranjanje zdrave telesne teže. Fižol in quinoja ne vsebujeta glutena. Zelje, ki  je samo malo pregreto, česen in oljčno olje dodano na koncu priprave jedi vsebujejo tudi dovolj žive energije in tako sicer kuhani jedi  dvignejo potencial žive energije in telesa po presnovi ne zakisajo tako močno kot ostala kuhana hrana.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor