Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje
Enostavno pripravljena zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje kuhana po tem postopku bo poskrbela, da telo ne bo preveč zakisano in mu pomagala ohraniti imunski sistem. Hitro pripravljena jed vas bo tudi pogrela in oskrbela z energijo.
Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – pripomočki:
- 2 posodi za namakanje
- posoda za kuhanje enolončnice
- kuhinjska merica
- pripomoček za mešanje
- deska
- nož
Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – sestavine:
- 1dl mešanice quinoje (rdeča, črna, bela)
- 4 dl fižola (kako ga skuhati, da ne bo napenjal preberite tukaj)
- 1 srednje velika rdeča čebula
- steblo posušenega rožmarina
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica mlete sladke rdeče paprike
- 1 dl domače paradižnikove omake
- 400 g narezanega kislega zelja
- 1 zrno česna
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
Količine so primerne za 2 do 3 osebe. Čas priprave 40 minut do ene ure.
Zimska enolončnica iz kislega zelja, fižola in quinoje – postopek priprave
Zvečer namočite fižol, vsaj 2 uri pred kuhanjem pa namočite in nato večkrat izperite še quinojo (le ta vsebuje za črevesje dražeče snovi, predvsem saponine, ki lahko tudi grenijo).
Pristavite vodo in skuhajte fižol (če želite, da bo fižol manj napenjal ga skuhajte po teh navodilih). V večjo posodo stresite sesekljano čebulo, dodajte lovorov list, steblo posušenega rožmarina in prilijte kakšen dl vode. Dušite toliko časa, da se čebula zmehča, dodajte namočeno in oprano quinojo, prilijte vode in quinojo skuhajte.
Dodajte kuhan fižol, žlico rdeče mlete paprike, 1 dl domače paradižnikove omake, zdrobljeno mešanico domačih posušenih zelišč in premešajte.
Dodajte tudi narezano kislo zelje, glede na želeno gostoto jedi dolijte vode ter na tihem ognju kuhajte še toliko časa, da jed zavre. Pustite vreti še nekaj minut, dodajte sesekljan česen in oljčno olje.