Jota drugače in bolj zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Jota je izvorno primorska jed, ki jo pripravljajo po celotni Sloveniji a povsod malo drugače. Na štajerskem smo podobno jed, vendar brez krompirja, imenovali kar “zmes”. Ker se jota pripravlja za več dni in po navadi tudi več krat pogreva, jo sama zaradi boljše prebavljivosti pripravim brez krompirja, z majhnimi popravki. Jota drugače in bolj zdravo je jota na moj način, nekoliko drugačna, a veliko bolj zdrava.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-16

Jota drugače in bolj zdravo – pripomočki:

  • 3 lonci za kuhanje
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • ročna pasirka za pire krompir
  • zajemalka

Jota drugače in bolj zdravo – sestavine:

  • jota-drugace-in-bolj-zdravo-1400 g suhega fižola v zrnju
  • 700 g narezanega kislega zelja
  • 1 večja čebula (cca 100 g)
  • 2 zrna česna
  • 1 jušna žlica sladke mlete paprike
  • 2 dl domačega paradižnikovega soka
  • 1 kozarček domače paradižnikove šalše (3dl)
  • 1 čajna žlička zdrobljenih suhih domačih zelišč
  • 2 do 3 lovorovi listi
  • sol po okusu
  • sveže mlet poper po okusu
  • 3 do 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 300 g dimljenega svinskega vratu
  • 500 g dimljenih svinjskih nogic

Kot dodatek za zgostitev namesto moke ali krompirja:

  • 1 jušna žlica pire v zrnu
  • 1 jušna žlica rjave leče
  • 1 jušna žlica amaranta
  • 1 jušna žlica oluščenega fižola mung
  • pol litra vode

Kot dodatek za zgostitev lahko dodate tudi druga semena, ki jih imate doma. Lahko tudi rdečo lečo, proso, ješprenj, koruzo, rjavi riž ali pšenico. Z dodajanjem semen in žit namreč povečate izkoristek in prebavljivost beljakovin v fižolu.

Čas priprave 1 ura. Količina je primerna za dve osebi za dva kosila.

Jota drugače in bolj zdravo – postopek priprave

Zvečer pred pripravo jedi namočite 400 g suhega fižola. Pred kuhanjem vodo na fižolu zamenjajte in postavite na ogenj. V drugi posodi zavrite osoljeno vodo z lovorovim listom. Po 10 minutah kuhanja odlijte vodo s fižola in jo nadomestite z zavrelo slano vodo. Zakaj tako lahko preberete tukaj.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-6-8

V rahlo osoljeno vodo z lovorovim listom dajte kuhat prekajeno meso.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-4

Narežite čebulo in jo podušite na 0,5 l vode skupaj z 1 jušno žlico pire, 1 jušno žlico rjave leče, 1 jušno žlico amaranta in 1 jušno žlico fižola mung.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-2-3

Ko se čebula zmehča vsebino posode rahlo pretlačite in dodajte 700 g narezanega kislega zelja, 1 jušno žlico rdeče mlete paprike, 1 kozarček domače paradižnikove šalše, 2 dl paradižnikovega soka. Premešajte in na tihem ognju kuhajte dobrih 10 minut – zelje naj bo še trdo.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-5

Po želji zalijte z vodo v kateri se je kuhalo prekajeno meso ter dodajte dva strta zrna česna, žličko zdrobljene suhe mešanice zelišč in oljčno olje. Premešajte in odstavite z ognja da jed nekoliko odstoji.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-12-13

 

Naložite v ogrete krožnike in dodajte rezine narezanega prekajenega mesa.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-14

Ostanek jedi pokrijte in takoj postavite na hladno. Naslednji dan pogrejte ter dodajte strto zrno česna, malo oljčnega olja in na poljubne kocke narezano prekajeno meso. Premešajte in ponudite.

jota-drugace-in-bolj-zdravo-19-20

Pameten nasvet
Ko kuhate fižol, ga lahko skuhate tudi nekoliko več, kot je v receptu in ga hladnega prihranite za dodatek k solatam.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje je v zimskem času iz več razlogov odlično živilo. Če želite, da takšno tudi ostane ga nikar ne kuhajte predolgo saj s tem uničite tisto kar je najvrednejše. Vsebuje namreč obilico vitamina C in mlečno kislinskih bakterij, ki pomagajo ohranjati črevesno mikrofloro in dober imunski sistem. Dodatna pomoč pa je tudi velika vsebnost prehranskih vlaknin zaradi katerih ima to živilo nizek glikemični indeks in pozitiven učinek na črevesno mikrofloro in prebavo. Tudi fižol vsebuje veliko vlaknin zato je primeren za diabetike saj uravnava krvni sladkor, učinkovito znižuje tudi krvni pritisk in holesterol. Z dodatkom polnovrednih žit se vsebnost vlaknin še poveča. Poveča pa se tudi vsebnost mineralov, ki so potrebni pri prebavi ogljikovih hidratov. Fižol vsebuje tudi beljakovine ki so sicer slabše prebavljive in imajo nižji izkoristek za naše telo, kot tiste v mesu. Za boljši izkoristek beljakovin v fižolu le tega kombinirajte z dodatkom mesa, rjavega riža, koruze, pšenice, pire in drugih semen. Z dodatkom prekajenega mesa povečate vsebnost beljakovin, ki jih je sicer v fižolu veliko vendar imajo prenizko biološko vrednost. Kuhana živila so na Bovisovi lestvici po vsebnosti žive energije zelo nizko zato nimajo terapevtskega učinka na naše telo. Ko pa jim na koncu kuhanja dodate zelišča, česen in oljčno olje jim tako dvignete živo energijo. Izboljšata pa se tudi aroma in okus. Tako sestavljena jed je primerna tudi za diabetike, zmernost je potrebna le pri količini. Dobro bo dela tudi vsem, ki imajo želodčne težave po praženi čebuli. Vlaknine nase vežejo vodo in ker jih je v takem obroku veliko popijte zraven tudi kozarec ali dva vode sobne temperature. Jota ali zmes je jed, ki se je običajno skuha več in se jo še nekajkrat pogreje. Zato ji sama ne dodajam krompirja, ki postane vsakič, ko ga ponovno segrejete slabše prebavljiv in po nepotrebnem obremeni prebavni trakt.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor