Jota drugače in bolj zdravo
Jota je izvorno primorska jed, ki jo pripravljajo po celotni Sloveniji a povsod malo drugače. Na štajerskem smo podobno jed, vendar brez krompirja, imenovali kar “zmes”. Ker se jota pripravlja za več dni in po navadi tudi več krat pogreva, jo sama zaradi boljše prebavljivosti pripravim brez krompirja, z majhnimi popravki. Jota drugače in bolj zdravo je jota na moj način, nekoliko drugačna, a veliko bolj zdrava.
Jota drugače in bolj zdravo – pripomočki:
- 3 lonci za kuhanje
- deska
- nož
- kuhalnica
- ročna pasirka za pire krompir
- zajemalka
Jota drugače in bolj zdravo – sestavine:
- 400 g suhega fižola v zrnju
- 700 g narezanega kislega zelja
- 1 večja čebula (cca 100 g)
- 2 zrna česna
- 1 jušna žlica sladke mlete paprike
- 2 dl domačega paradižnikovega soka
- 1 kozarček domače paradižnikove šalše (3dl)
- 1 čajna žlička zdrobljenih suhih domačih zelišč
- 2 do 3 lovorovi listi
- sol po okusu
- sveže mlet poper po okusu
- 3 do 4 jušne žlice oljčnega olja
- 300 g dimljenega svinskega vratu
- 500 g dimljenih svinjskih nogic
Kot dodatek za zgostitev namesto moke ali krompirja:
- 1 jušna žlica pire v zrnu
- 1 jušna žlica rjave leče
- 1 jušna žlica amaranta
- 1 jušna žlica oluščenega fižola mung
- pol litra vode
Kot dodatek za zgostitev lahko dodate tudi druga semena, ki jih imate doma. Lahko tudi rdečo lečo, proso, ješprenj, koruzo, rjavi riž ali pšenico. Z dodajanjem semen in žit namreč povečate izkoristek in prebavljivost beljakovin v fižolu.
Čas priprave 1 ura. Količina je primerna za dve osebi za dva kosila.
Jota drugače in bolj zdravo – postopek priprave
Zvečer pred pripravo jedi namočite 400 g suhega fižola. Pred kuhanjem vodo na fižolu zamenjajte in postavite na ogenj. V drugi posodi zavrite osoljeno vodo z lovorovim listom. Po 10 minutah kuhanja odlijte vodo s fižola in jo nadomestite z zavrelo slano vodo. Zakaj tako lahko preberete tukaj.
V rahlo osoljeno vodo z lovorovim listom dajte kuhat prekajeno meso.
Narežite čebulo in jo podušite na 0,5 l vode skupaj z 1 jušno žlico pire, 1 jušno žlico rjave leče, 1 jušno žlico amaranta in 1 jušno žlico fižola mung.
Ko se čebula zmehča vsebino posode rahlo pretlačite in dodajte 700 g narezanega kislega zelja, 1 jušno žlico rdeče mlete paprike, 1 kozarček domače paradižnikove šalše, 2 dl paradižnikovega soka. Premešajte in na tihem ognju kuhajte dobrih 10 minut – zelje naj bo še trdo.
Po želji zalijte z vodo v kateri se je kuhalo prekajeno meso ter dodajte dva strta zrna česna, žličko zdrobljene suhe mešanice zelišč in oljčno olje. Premešajte in odstavite z ognja da jed nekoliko odstoji.
Naložite v ogrete krožnike in dodajte rezine narezanega prekajenega mesa.
Ostanek jedi pokrijte in takoj postavite na hladno. Naslednji dan pogrejte ter dodajte strto zrno česna, malo oljčnega olja in na poljubne kocke narezano prekajeno meso. Premešajte in ponudite.