Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico
Print Friendly, PDF & Email

Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico so pripravljene hitro in enostavno. Teknejo kar sveže, ko jih pozno jeseni prinesete iz dopoldanskega gozdnega sprehoda ali sredi zime, ko jih že očiščene kot shranek vzamete iz zamrzovalnika. Dodajte še malo pikantnega čilija in jed na žlico vas bo prijetno pogrela. Gobe vsebujejo vitamin D, zato jedi dodajte zeleno solato. Zelena zelenjava vsebuje veliko kalcija, ki za vgradnjo v kosti potrebuje ravno vitamin D.

Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – pripomočki:

  • manjši nož za čiščenje
  • deska za rezanje
  • skleda
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • pripomoček za mešanje
  • cedilka

Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – sestavine:

  • 80 g jurčkov
  • 20 g štorovk (narečna imena: porobnic, jarsekov ali mrazovk)
  • 1 srednje velik mlad klobuček dežnikarice
  • 300 g kunčjega hrbta in reber narezanih na manjše kose (deli od enega kunca zadostujejo za dve osebi)
  • 300 g na manjše kocke narezanega krompirja
  • 1 majhna čebula
  • sol po okusu
  • 2 vejici cvetočega origana
  • 2 zrna česna
  • prgišče zdrobljene mešanice domačih posušenih zelišč
  • 1 lovorov list
  • pol jušne žlice sladke mlete paprike
  • (čili po želji)

Količina je primerna za dve osebi. Čas priprave 15 minut (če imate gobe že pripravljene in zamrznjene nekoliko manj), čas kuhanja 45 minut.

Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – postopek priprave:

Očistite in na drobno narežite čebulico ter jo stresite v posodo za kuhanje jedi. Dodajte na manjše kose narezane dele kunčjega hrbta, vratu in reber (za dve osebi so dovolj kosi enega kunca). Posolite, dodajte raztrgani vejici cvetočega origana ter kuhajte na zmernem ognju 25 minut (čas kuhanja je odvisen od starosti kunčjega mesa).

Med tem očistite in na majhne kocke narežite krompir. Očistite in narežite še gobe, dajte jih v manjšo skledo in za nekaj minut prelijte z vrelo vodo. Gobe po nekaj minutah precedite in vodo zavržite.

Ko voda nekoliko povre in se meso zmehča odstranite trde dele vejic origana, in ponovno prilijte vodo.

Dodajte na kocke narezan krompir in poparjene ter odcejene gobe. Kuhajte na zmernem ognju toliko časa, da se krompir zmehča.

Sedaj dodajte tudi pol jušne žlice sladke mlete paprike (po želji tudi mlet čili), nasekljan česen, zdrobljeno mešanico domačih posušenih zelišč in 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja. Premešajte, kuhajte še največ pet minut. Ugasnite ogenj in pustite nekaj minut, da se jed malce ohladi.

Ponudite z zeleno solato. 

Pameten nasvet
Glede na gostoto jedi, ki jo želite količino vode dodajte pred dodajanjem krompirja saj je le ta občutljiv na spremembe temperature in lahko postane trd. Ker boste jedi na žlico dodali zeleno solato naj bo dovolj gosta. Jedi ne pogrevajte saj vsebuje krompir. Iz mladih jurčkov za predjed lahko pripravite jurčkov karpačo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Gobe vsebujejo vitamin D, ki pomaga vgrajevati kalcij v kosti. Zato k jedi dodajte zeleno solato saj le ta vsebuje veliko kalcija. Tudi peteršilj vsebuje veliko kalcija, prav tako ga lahko dodate solati. Vsebuje pa tudi zajetne količine vitamina C, ki bo v kombinaciji z zeleno solato dvignil kislo bazni učinek obroka po presnovi. Kunčje meso je zaradi svoje sestave primerno za diete in zdrave obroke. Zaradi blagega okusa je primerno tudi za otroke. Velika vsebnost lahko prebavljivih beljakovin mu daje posebno prehransko vrednost. Vsebuje malo maščob (predvsem omega-3 in omega-6) in holesterola, veliko vitamina B12 in železa. Nevtralen okus mesa bo še posebej poudaril močno aromo in okus gob. Tako sestavljen obrok vsebuje vsa makro hranila in ima zaradi kombinacije le teh nizek glikemični indeks. Prispeval bo k boljši prebavi saj vsebuje dovolj vlaknin, primeren pa je tudi za diabetike. K obroku postrezite tudi vodo sobne temperature saj brez nje ni dobre prebave. Ob obroku, ki vsebuje gobe ne pijte alkohola.

Več o kunčjem mesu preberite pod prehranskim komentarjem tudi v receptih:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor