Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico
Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico so pripravljene hitro in enostavno. Teknejo kar sveže, ko jih pozno jeseni prinesete iz dopoldanskega gozdnega sprehoda ali sredi zime, ko jih že očiščene kot shranek vzamete iz zamrzovalnika. Dodajte še malo pikantnega čilija in jed na žlico vas bo prijetno pogrela. Gobe vsebujejo vitamin D, zato jedi dodajte zeleno solato. Zelena zelenjava vsebuje veliko kalcija, ki za vgradnjo v kosti potrebuje ravno vitamin D.
Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – pripomočki:
- manjši nož za čiščenje
- deska za rezanje
- skleda
- posoda za kuhanje s pokrovko
- pripomoček za mešanje
- cedilka
Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – sestavine:
- 80 g jurčkov
- 20 g štorovk (narečna imena: porobnic, jarsekov ali mrazovk)
- 1 srednje velik mlad klobuček dežnikarice
- 300 g kunčjega hrbta in reber narezanih na manjše kose (deli od enega kunca zadostujejo za dve osebi)
- 300 g na manjše kocke narezanega krompirja
- 1 majhna čebula
- sol po okusu
- 2 vejici cvetočega origana
- 2 zrna česna
- prgišče zdrobljene mešanice domačih posušenih zelišč
- 1 lovorov list
- pol jušne žlice sladke mlete paprike
- (čili po želji)
Količina je primerna za dve osebi. Čas priprave 15 minut (če imate gobe že pripravljene in zamrznjene nekoliko manj), čas kuhanja 45 minut.
Jesenske gobe z domačim kuncem na žlico – postopek priprave:
Očistite in na drobno narežite čebulico ter jo stresite v posodo za kuhanje jedi. Dodajte na manjše kose narezane dele kunčjega hrbta, vratu in reber (za dve osebi so dovolj kosi enega kunca). Posolite, dodajte raztrgani vejici cvetočega origana ter kuhajte na zmernem ognju 25 minut (čas kuhanja je odvisen od starosti kunčjega mesa).
Med tem očistite in na majhne kocke narežite krompir. Očistite in narežite še gobe, dajte jih v manjšo skledo in za nekaj minut prelijte z vrelo vodo. Gobe po nekaj minutah precedite in vodo zavržite.
Ko voda nekoliko povre in se meso zmehča odstranite trde dele vejic origana, in ponovno prilijte vodo.
Dodajte na kocke narezan krompir in poparjene ter odcejene gobe. Kuhajte na zmernem ognju toliko časa, da se krompir zmehča.
Sedaj dodajte tudi pol jušne žlice sladke mlete paprike (po želji tudi mlet čili), nasekljan česen, zdrobljeno mešanico domačih posušenih zelišč in 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja. Premešajte, kuhajte še največ pet minut. Ugasnite ogenj in pustite nekaj minut, da se jed malce ohladi.
Več o kunčjem mesu preberite pod prehranskim komentarjem tudi v receptih: