Jurčki – zamrzovanje
Print Friendly, PDF & Email

Ko je dobra letina za gobe ali pravi pogoji za rast se pogosto zgodi, da jih strastni gobar nabere več, kot jih lahko porabi. Sama sem takšno zagato reševala na različne načine (vlaganje v kis, sušenje) a najuporabnejši so jurčki, ki jih enostavno in hitro zamrznete. Narezani na različne debeline so primerni za vse vrste jedi.

Jurčki – zamrzovanje – pripomočki:

  • čopič za čiščenje
  • nož za čiščenje
  • deska
  • nož za rezanje
  • prozorna folija za živila
  • večji pladenj ali pekač
  • vakumirne vrečke
  • tanek nož ali
  • zelo ostro strgalo (z nastavljivim rezilom)

Jurčki – zamrzovanje – sestavine:

  • manjši in večji jurčki

Jurčki – zamrzovanje – postopek priprave

Jurčke očistite in po potrebi rahlo operete (le če je res potrebno). Manjše jurčke narežite na lističe s tankim nožem ali zelo ostrim strgalom tako, da nastavite rezilo kar se da tanko. Tako pripravljeni jurčki so še sveži in surovi odlični za jurčkov karpačo. Tanko narezane jurčke lahko tudi zamrznete in jih pozneje pripravite v omaki s porom in širokimi rezanci.

Na lističe narezane jurčke nadevajte v vakumirne vrečke in  vakumirane pospravite v zamrzovalnik. Količino v eni vrečki prilagodite lastnim potrebam. Tudi če bo vmes kakšna lisička ne bo nič narobe.

Večje jurčke in gobane narežite na 3 do 5 mm debele rezine.  Posamezno jih razporedite na večji pekač ali pladenj, katerega ste obložili s prozorno folijo za živila, tako se gobje rezine ne bodo sprijele s pladnjem. Postavite za nekaj ur v zamrzovalnik. Debele zamrznjene gobje rezine po nekaj urah zložite v vakumirno vrečko, vakumirajte in vrnite nazaj v zamrzovalnik. Predhodno zamrznjene rezine se ne sprimejo in med vakumiranjem ostanejo enake debeline (saj so že zamrznjene). Tako narezani jurčki in gobani so primerni za žar ali kot obloga za pečenke.

Jurčke po potrebi enostavno vzamete iz zamrzovalnika in uporabite za vam ljube jedi (poskusite tudi ješprenjevo rižoto z jurčki in porom, kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici, jurčke in lisičke v rižoti s tuno).

Pameten nasvet
V vakumskem pakiranju so gobe obstojne dlje kot v navadni vrečki. Takšen način shranjevanja prepreči tudi hladilni ožig in izgubljanje hranilnih snovi. Blanširanje ni potrebno.
Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor