Bogata ješprenjeva enolončnica
Bogata ješprenjeva enolončnica je odlična izbira, ko želite pojesti nekaj enostavnega “na žlico” in hkrati zaužiti vsa potrebna hranila za nemoteno delovanje telesa. Omamno dišeča jed vas bo nasitila in popeljala v pretekle čase, ko je ješprenj na naše krožnike zašel bolj pogosto. Ješprenj je odlična žitarica, bogata z vlakninami in hranili. Ko pa mu dodate še izbrane sestavine, je pripravljena jed na žlico zmagovalna. Hitra priprava je enostavna tudi za začetnike, lahko jo tudi pogrejete, saj ne vsebuje krompirja.
Če ste ljubitelj jedi na žlico vam priporočam tudi:
- gobji paprikaš po moje
- piščančjo obaro iz krilc in drobovine po moje
- jesenske gobe z domačim kuncem na žlico
- kunca z jesensko zelenjavo na žlico
- pašticado – aromatičen dalmatinski golaž
- lignjev golaž
- kunčjo obaro
- kaljo, bosansko jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino
V hladnih dneh vas bo pogrela tudi:
- zimska enolončnica iz kislega zelja, fožola in kvinoje
- jota drugače in bolj zdravo
- segedin golaž bolj zdravo
Bogata ješprenjeva enolončnica – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Bogata ješprenjeva enolončnica – sestavine:
- 2 dl ješprenja
- 100 g svinjskega mesa za segedin
- 200 g zamrznjenega graha
- 1 srednje velika čebula
- 2 dl svinjske juhe iz kosti (lahko tudi kateri drug jušni bujon ali juha)
- 50 g zamrznjenih ali suhih jurčkov (lahko uporabite tudi jurčke v prahu)
- 100 g korenja
- 1 podolgovata paprika
- 50 g gomoljne zelene
- 1 do 2 zrna česna
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- čajna žlička mešanice domačih sušenih začimb
- voda za kuhanje ješprenja
- voda za prilivanje pri kuhanju enolončnice
- sol po okusu
- po želji tudi sveže mleti poper ali malo čilija
Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 45 minut.
Bogata ješprenjeva enolončnica – postopek priprave:
Z kuhinjsko merico odmerite 2 dl ješprenja, ga operite, prilijte vodo ter posolite. Na tihem ognju ješprenj skuhajte, medtem pa očistite zelenjavo in pripravite ostale sestavine. Če imate meso zamrznjeno ga narežite na poljubne kocke, ko je še nekoliko zamrznjeno.
V posodo za kuhanje enolončnice dajte eno sesekljano čebulo, narezano meso in 2dl jušnega bujona. Premešajte ter dušite na tihem ognju, da se čebula in meso zmehčata.
Dolijte 4 dl vode, dodajte jurčke in grah ter po okusu posolite. Na poljubne kose nasekljajte očiščen gomolj zelene, korenček in papriko. Zelenjavo dodajte k ostalim sestavinam in po potrebi še prilijte vode ali dosolite.
Ko se zelenjava skuha na zob (naj bo še nekoliko trda) dodajte kuhan ješprenj ter premešajte.
Po lastnem okusu še prilijte vode. Odvisno od tega ali želite bol gosto ali tekočo jed na žlico. Ko vsebina ponovno rahlo zavre je bogata ješprenjeva enolončnica gotova. Posodo odstavite z ognja, dodajte 1 do 2 strta zrna česna, 2 jušni žlici oljčnega olja in čajno žličko zdrobljene mešanice domačih začimb.
Premešajte ter po nekaj minutah še toplo ponudite.