Kisanje zelja za ozimnico
Kisanje zelja za ozimnico je naravni proces kisanja zelja za pripravo shranka, ki je bilo nekoč redno opravilo vsake domačije, za dolgoročno shranjevanje zelenjave.
Kislo zelje vsebuje veliko koristnih učinkovin, ki koristijo našemu zdravju, med drugim vitamin C, pa minerala cink in železo, veliko karotena in fenolnih spojin, ki dajejo kislemu zelju veliko hranljivo vrednost.
Kislo zelje vsebuje veliko več vitamina C kot surovo, zato je priporočljivo, da ga večkrat vključimo v vsakodnevno prehrano.
Pripomočki za kisanje zelja za ozimnico:
- multipraktik ali ročni rezalnik za zelje
Sestavine za kisanje zelja za ozimnico:
Količina primerna našim potrebam:
- zeljnate glave, najbolj je primerno varaždinsko ali ljubljansko zelje
- celi poper po potrebi
- kumina po potrebi
- sol po potrebi
Postopek kisanja zelja za ozimnico
Zeljnate glave očistimo, odstranimo zunanje poškodovane liste in jih razrežemo na primerno velikost za rezanje na multipraktiku ali na ročnem rezalniku.
Za kisanje zelja vedno uporabljamo čisto leseno ali plastično posodo, ki je primerna za shranjevanje živil. Najprej narežemo in stehtamo zelje, ki ga bomo kisali, v drugi posodi pa pripravimo polivinilasto vrečko, ki jo lahko kupimo v trgovini in je namenjena prav kisanju zelja, vanjo bomo zelje nalagali. Vrečka mora biti dovolj velika, čista in nepoškodovana, saj ne sme puščati.
Zelje nalagamo v posodo po plasteh in ga istočasno solimo in dodajamo začimbe. Sol in začimbe pred nalaganjem zelja odtehtamo glede na težo narezanega zelja, saj na 1 kg narezanega zelja uporabimo 20 g soli. Vsako plast zelja posolimo, dodamo začimbe in zelje z rokami potlačimo toliko, da lastni sok prelije zelje. Ko smo uporabili narezano zelje in se je na vrhu pokazala voda, vrečko zavežemo in obtežimo. Če je posoda namenjena kisanju vrtnin v utor na vrhu posode nalijemo vodo in pokrijemo s pokrovom. Zelja, ki smo ga pripravili za kisanje, nikoli ne zalivamo z vodo. Posodo z zeljem postavimo v prostor s temperaturo od 17 °C do 22 °C. Čas kisanja zelja je 4 do 5 tednov, ko je zelje skisano, ga hranimo v neogrevanem prostoru.
Zelje, ki smo mu dodali premalo soli, postane po kisanju mehko in brez pravega okusa.
Pri uporabi polivinilaste vrečke skisanega zelja ni potrebno čistiti, poskrbimo da po vsaki uporabi tekočina prekriva zelje, vrečko pa zavijemo in po potrebi v utor pokrova dolijemo vodo.
Ko ugotovimo, da je v posodi, v kateri smo kisali zelje ostalo bolj malo skisanega zelja in vode, vzamemo vrečko iz posode in zelje prestavimo v kozarce, kamor ga natlačimo toliko, da se na površju pojavi tekočina. kozarcu dodamo distančnik, da voda zelje prekrije in le-to ne spremeni barve. Kozarce opremimo s podatkom o vsebini in času shranka.
Tako prestavljeno zelje, ki smo ga ponovno postavili v shrambo ne izgubi okusa in barve.
Pripravimo si shranke, ki jih lahko uporabimo za pripravo različnih obrokov v vsakem letnem času. Lučka Glaser
Kislo zelje lahko uporabimo za pripravo okusnih, odličnih jedi:
- Kmečko kislo zelje.
- Zeljna juha s fižolom.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Sočen segedin golaž z govedino.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Kislo zelje s papriko.
- Praženo kislo zelje.
- Sarme s kislim zeljem.
- Kislo zelje v solati.
Kisamo pa tudi lahko repo:
Vlagamo in kisamo pa lahko za hladnejše mesece tudi drugo zelenjavo:
- Fermentirana zelenjava.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.