Kisanje zelja za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kisanje zelja za ozimnico je naravni proces kisanja zelja za pripravo shranka, ki je bilo nekoč redno opravilo vsake domačije, za dolgoročno shranjevanje zelenjave.

Kislo zelje vsebuje veliko koristnih učinkovin, ki koristijo našemu zdravju, med drugim vitamin C, pa minerala cink in železo, veliko karotena in fenolnih spojin, ki dajejo kislemu zelju veliko hranljivo vrednost.

Kislo zelje vsebuje veliko več vitamina C kot surovo, zato je priporočljivo, da ga večkrat vključimo v vsakodnevno prehrano.

Kisanje zelja za ozimnico

Pripomočki za kisanje zelja za ozimnico:

  • multipraktik ali ročni rezalnik za zelje

Sestavine za kisanje zelja za ozimnico:

Količina primerna našim potrebam:

  • zeljnate glave, najbolj je primerno varaždinsko ali ljubljansko zelje
  • celi poper po potrebi
  • kumina po potrebi
  • sol po potrebi

Postopek kisanja zelja za ozimnico

Zeljnate glave očistimo, odstranimo zunanje poškodovane liste in jih razrežemo na primerno velikost za  rezanje na multipraktiku ali na ročnem rezalniku.

Kisanje zelja za ozimnico

Za kisanje zelja vedno uporabljamo čisto leseno ali plastično posodo, ki je primerna za shranjevanje živil. Najprej narežemo in stehtamo zelje, ki ga bomo kisali, v drugi posodi pa pripravimo polivinilasto vrečko, ki jo lahko kupimo v trgovini in je namenjena prav kisanju zelja, vanjo bomo zelje nalagali. Vrečka mora biti dovolj velika, čista in nepoškodovana, saj ne sme puščati.

Kisanje zelja za ozimnico

Zelje nalagamo v posodo po plasteh in ga istočasno solimo in dodajamo začimbe. Sol in začimbe pred nalaganjem zelja odtehtamo glede na težo narezanega zelja, saj na 1 kg narezanega zelja uporabimo 20 g soli. Vsako plast zelja posolimo, dodamo začimbe in zelje z rokami potlačimo toliko, da lastni sok prelije zelje. Ko smo uporabili narezano zelje in se je na vrhu pokazala voda, vrečko zavežemo in obtežimo. Če je posoda namenjena kisanju vrtnin v utor na vrhu posode nalijemo vodo in pokrijemo s pokrovom. Zelja, ki smo ga pripravili za kisanje, nikoli ne zalivamo z vodo. Posodo z zeljem postavimo v prostor s temperaturo od 17 °C do 22 °C. Čas kisanja zelja je 4 do 5 tednov, ko je zelje skisano, ga hranimo v neogrevanem prostoru.

Zelje, ki smo mu dodali premalo soli, postane po kisanju mehko in brez pravega okusa.

Pri uporabi polivinilaste vrečke skisanega zelja ni potrebno čistiti, poskrbimo da po vsaki uporabi tekočina prekriva zelje, vrečko pa zavijemo in po potrebi v utor pokrova dolijemo vodo.

Kisanje zelja za ozimnico

Ko ugotovimo, da je v posodi, v kateri smo kisali zelje ostalo bolj malo skisanega zelja in vode, vzamemo vrečko iz posode in zelje prestavimo v kozarce, kamor ga natlačimo toliko, da se na površju pojavi tekočina. kozarcu dodamo distančnik, da voda zelje prekrije in le-to ne spremeni barve. Kozarce opremimo s podatkom o vsebini in času shranka.

Kisanje zelja za ozimnico

Tako prestavljeno zelje, ki smo ga ponovno postavili v shrambo ne izgubi okusa in barve.

Kisanje zelja za ozimnico

Pripravimo si shranke, ki jih lahko uporabimo za pripravo različnih obrokov v vsakem letnem času. Lučka Glaser

Kislo zelje lahko uporabimo za pripravo okusnih, odličnih jedi:

Kisamo pa tudi lahko repo:

Vlagamo in kisamo pa lahko za hladnejše mesece tudi drugo zelenjavo:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor