Inka kumarice vložene v kisu
Inka kumarice, ki jih vložimo v kis, so okusne, kompaktne in jih lahko ponudimo kot prilogo vsem kuhanim in pečenim mesnim jedem v kombinaciji z ostalimi shranki v kisu, ki smo jih pripravili za ozimnico.
Inka kumarice izvirajo iz Južne Amerike in jih poznajo pod imenom achocha, so plezalke in med rastjo rabijo oporo. Mlade plodove inka kumaric lahko zaužijemo sveže, lahko pa jih tudi kuhamo, popečemo ali pa vložimo. Plodovi zrastejo 4 do 5 cm in jih nabiramo še mlade, bolj zrele pa imajo trda semena, ki jih je treba odstraniti.
Pripomočki za pripravo inka kumaric vloženih v kisu:
- 500 ml kozarec za vlaganje s pokrovom
Sestavine za pripravo inka kumaric vloženih v kisu:
Za 500 ml kozarec s pokrovom:
- 300 g inka kumaric
- 5 do 6 zrn krebuljice – po želji
- 1/2 žličke kopra
- 5 do 6 zrn popra
- 50 ml 9% alkoholnega kisa za vlaganje
- 1/2 žličke morske soli oziroma po okusu
- 150 ml vode
- 8 do 10 semen kapucink – po želji
Postopek za pripravo v kis vložene inka kumarice
Inka kumarice nabiramo še mlade, velike 4 do 5 cm, če jih pustimo da dozorijo, postanejo bolj rumenkaste in tudi trde.
Za vlaganje si pripravo alkoholni kis, vodo in sol, ki so osnovne sestavine, od ostalih začimb pa je izbira vaša kaj boste uporabili, lahko uporabite tudi mešanico začimb za vlaganje kumaric.
Oprane inka kumarice prepolovimo in jim odstranimo semena, če so semena črna, jih lahko posušimo in shranimo za seme, prerezane kumarice naložimo v kozarec, v kozarec jih ne tlačimo, tako da bo kis oblil vse kumarice in ne bodo nastali zračni mehurčki.
Naloženim kumaricam dodamo izbrane začimbe, če imamo na razpolago semena kapucink, ki so še zelena, jih lahko tudi dodamo, saj z njimi popestrimo okus in izgled vloženih inka kumaric. Pripravimo si tudi mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerje 1:3. Preden inka kumarice zalijemo s kisom, dodamo še sol in nato čez damo še distančnike, če jih nimamo na razpolago, si lahko pomagamo s palčicami od sladoleda, ki jih v kozarec položimo kot prikazuje fotografija spodaj, da inka kumarice ostanejo prekrite s kisom.
Ko se prepričamo, da se je kis lepo razlil po kozarcu in so kumarice prekrite, kozarec zapremo, ga opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljene inka kumarice so lahko uporabne najmanj eno leto, če jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Polepšajte si dolga zimske dni s shranki iz krajev kjer zime ni: Lučka Glaser
Omaka iz inka kumaric in paradižnika je sladkobno kislega okusa, poglejte recept na povezavi in presenetite svoje najbližje. Poleg lahko postrežemo testenine, krompir, riž, …
Pripravila sem vam nekaj idej, kaj ponuditi zraven inka kumaric vloženih v kisu:
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Postrvi na žaru.
- Piščančji file na žaru.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Mesni hlebčki.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesna štruca s sirom.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Telečja rebra iz pečice.
- Pečena skuša.
- Sardelice v koruzni moki.
- Lignji polnjeni s šunko in sirom.