Paradižnikov namaz za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnikov namaz za ozimnico je vsestransko uporaben, saj ga lahko uporabimo kot namaz na vseh vrstah kruha, prepečenca, toasta, pa tudi krekerje prijetno zmehča. Okus namaza je zelo odvisen od vrste in zrelosti paradižnika, kot tudi od drugih ostalih sestavin, ki jih lahko dodajamo po svoji izbiri, toda glavni okus in vonj pa ostane po paradižniku.

Namaz iz paradižnika lahko ponudimo tudi kot prilogo pri vseh vrstah mesa in sira, ki je lahko pečen, ocvrt ali pa pripravljen na žaru.

Paradižnikov namaz za ozimnico

Pripomočki za pripravo paradižnikovega namaza

 • kozarčki za vlaganje
 • palični mešalnik

Sestavine za pripravo paradižnikovega namaza

Za 12 kozarcev po 210 ml:

 • 1000 g očiščenega paradižnika
 • 500 g očiščene jedilne buče
 • 500 g očiščenih kumar
 • 400 g očiščenih zelenih in rumenih paprik
 • 400 g očiščenih melancanov
 • 70 g očiščene čebule
 • 30 g očiščenega česna
 • 100 ml oljčnega olja
 • sol po okusu

Priprava paradižnikovega namaza za ozimnico:

Pripravimo in umijemo ter na manjše kose narežemo jesenske pridelke iz vrta, ki jih bomo uporabili za pripravo paradižnikovega namaza, ki bo zelo dobrodošel v zimskem in spomladanskem času, ko nam primanjkuje sadja in zelenjave in si tako lahko s paradižnikovim namazom nadomestimo del vitaminov in mineralom ki jih naše telo potrebuje.

Najprej na oljčnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, ko čebula postekleni, dodamo na manjše kocke narezano bučo, melancane in kumare, ki jih olupimo če imajo trdi olupek.

Paradižnikov namaz za ozimnico

Dodamo še oprano  na drobno narezano papriko in med stalnim mešanjem pražimo 12 do 15 minut, nato dodamo še opran razrezan paradižnik in pražimo še 5 do 6 minut, da se vsa zelenjava zmehča, med  praženjem in mešanjem dodamo še sol.

Paradižnikov namaz za ozimnico

Ko je vsa zelenjava zmehčana, jo s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko, gosto maso.

Paradižnikov namaz za ozimnico

Vroč paradižnikov namaz napolnimo v čiste ogrete kozarce, če kozarcev pred tem ne segrejemo, jih polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo.
Kozarce napolnimo 2 do tri milimetre do vrha, jih tesno zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki in jih za 2 do 3 minute obrnemo na glavo, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohladijo.

Paradižnikov namaz za ozimnico

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.

Paradižnikov namaz za ozimnico

 

Največja nagrada za celoleten trud na vrtu je polna shramba shrankov, ki mi olajšajo pripravo različnih zdravih obrokov. Lučka Glaser

Zraven dobrega namaza pa potrebujemo tudi dober domači kruh:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor