Paradižnikov namaz za ozimnico
Paradižnikov namaz za ozimnico je vsestransko uporaben, saj ga lahko uporabimo kot namaz na vseh vrstah kruha, prepečenca, toasta, pa tudi krekerje prijetno zmehča. Okus namaza je zelo odvisen od vrste in zrelosti paradižnika, kot tudi od drugih ostalih sestavin, ki jih lahko dodajamo po svoji izbiri, toda glavni okus in vonj pa ostane po paradižniku.
Namaz iz paradižnika lahko ponudimo tudi kot prilogo pri vseh vrstah mesa in sira, ki je lahko pečen, ocvrt ali pa pripravljen na žaru.
Pripomočki za pripravo paradižnikovega namaza
- kozarčki za vlaganje
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo paradižnikovega namaza
Za 12 kozarcev po 210 ml:
- 1000 g očiščenega paradižnika
- 500 g očiščene jedilne buče
- 500 g očiščenih kumar
- 400 g očiščenih zelenih in rumenih paprik
- 400 g očiščenih melancanov
- 70 g očiščene čebule
- 30 g očiščenega česna
- 100 ml oljčnega olja
- sol po okusu
Priprava paradižnikovega namaza za ozimnico:
Pripravimo in umijemo ter na manjše kose narežemo jesenske pridelke iz vrta, ki jih bomo uporabili za pripravo paradižnikovega namaza, ki bo zelo dobrodošel v zimskem in spomladanskem času, ko nam primanjkuje sadja in zelenjave in si tako lahko s paradižnikovim namazom nadomestimo del vitaminov in mineralom ki jih naše telo potrebuje.
Najprej na oljčnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, ko čebula postekleni, dodamo na manjše kocke narezano bučo, melancane in kumare, ki jih olupimo če imajo trdi olupek.
Dodamo še oprano na drobno narezano papriko in med stalnim mešanjem pražimo 12 do 15 minut, nato dodamo še opran razrezan paradižnik in pražimo še 5 do 6 minut, da se vsa zelenjava zmehča, med praženjem in mešanjem dodamo še sol.
Ko je vsa zelenjava zmehčana, jo s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko, gosto maso.
Vroč paradižnikov namaz napolnimo v čiste ogrete kozarce, če kozarcev pred tem ne segrejemo, jih polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo.
Kozarce napolnimo 2 do tri milimetre do vrha, jih tesno zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki in jih za 2 do 3 minute obrnemo na glavo, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.
Največja nagrada za celoleten trud na vrtu je polna shramba shrankov, ki mi olajšajo pripravo različnih zdravih obrokov. Lučka Glaser
Zraven dobrega namaza pa potrebujemo tudi dober domači kruh:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.