Svinjska mast in ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Svinjsko mast in ocvirke lahko pripravimo tudi doma. Čedalje večje število nutricionistov jo priporoča v vsakdanji prehrani, menijo, da je veliko bolj primerna za človeško prehrano kot olja.

Sledite temu receptu in si pripravite zares dobro svinjsko mast in ocvirke, ki so veliko boljši od tistih, katere dobimo v trgovini. In, če imate ob tem še možnost, da sestavine kupite iz domače vzreje, je razlog za pripravo doma še toliko večji. Po tem receptu bomo pripravili približno 4 do 5 kg svinjske masti in 1 kg ocvirkov. Količina je odvisna tudi od kakovosti špeha, ki ga imamo na razpolago.

Pripomočki za svinjsko mast in ocvirke

  • velik 10 do 12 l lonec s pokrovom
  • 6 kozarcev za vlaganje pokrovčki velikosti 680 g
  • steklena posoda s pokrovom za shranjevanje živil (za ocvirke)

Sestavine za svinjsko mast in ocvirke

Za 6 kozarcev po 680 g in cca. 1 kg ocvirkov:

  • 6,5 do 7 kg svinjskega špeha brez kože
  • 1,3 dl mleka
  • sol po okusu

Kako pripravimo svinjsko mast in ocvirke

Najprej vzamemo svinjski špeh in ga narežemo na kose velikosti 4 do 5 cm. Tako narezane kose damo v veliki lonec in ga postavimo na ogenj.

Začnemo s kuhanjem na nekoliko večji temperaturi in špeh večkrat premešamo. Ko se špeh začne taliti, temperaturo nekoliko zmanjšamo in nadaljujemo kuhanje na srednje močnem ognju. Med kuhanjem je potrebno špeh večkrat premešati in paziti, da se ne prime.

Priprava svinjske masti in ocvirkov vam bo vzela 3-4 ure časa in skozi ves čas kuhanja, je potrebno pogosto mešati, saj se bo špeh začel postopno topiti. Ko svinjska maščoba zavre, kuhamo še naprej  in sicer vse do takrat, ko na dnu posode ostanejo ocvirki zlato rumene bave.

Sedaj s pomočjo zajemalke, še vročo rumeno tekočino, mast, vlivamo skozi cedilo v drugo posodo, nato pa v čiste in sterilizirane kozarce za vlaganje.

Ves ta čas loneca ne umikamo s štedilnika in večkrat premešamo ocvirke, ki so na dnu.
Ko v kozarce prelijemo vso mast in na dnu posode ostanejo samo še ocvirki, ki so zlato rumene barve, posodo odstavimo z ognja in ocvirkom dodamo 1,3 dl mleka.

Mleko in ocvirke premešamo in vrnemo nazaj na ogenj, ter kuhamo vse dokler mleko ne  izhlapi in se pomeša z ocvirki. Ta postopek je zelo pomemben, kajti samo tako bomo dobili dobre ocvirke, ki hkrati niso ne pretrdi in ne preveč mehki, so pa izredno hrustljavi.

Priprava svinjske masti in ocvirkov je končana. Kozarce za vlaganje, v katere smo vlili raztopljeno svinjsko maščobo, dobro zapremo in pustimo na sobni temperaturi da se popolnoma ohladijo.

Čez približno 12 ur se bo stopljena mast ohladila, zgostila in postala bele barve. Svinjsko mast nato postavimo v hladen in temen prostor, po odprtju pa kozarec z mastjo hranimo v hladilnik.

Ocvirke, ki so nam ostali v loncu, preprosto stresemo v stekleno posodo, posolimo po okusu, premešamo, namestimo pokrov in postavimo v hladilnik.

Poskusite, ne bo vam žal. Imeli boste svinjsko mast na razpolago vse do spomladi in pa zelo dobre in hrustljave ocvirke za zimski čas.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor