Sok iz črnega grozdja
Print Friendly, PDF & Email

Si želite zares dober in hitro pripravljen sok iz črnega grozdja? Če je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si pripravite odličen in zelo okusen sok iz črnega grozdja. Priprava tega soka je zelo preprosta, ne bo vam vzela veliko časa. Prav tako grozdju ni potrebno odstranjevati grozdnih pečk, niti ni potrebno grozdja miksati v mutipraktiku ali sokovniku. Sok iz črnega grozdja bomo pripravili ročno.

Pripomočki za sok iz črnega grozdja:

 • 2 velika  5-6 l  lonca
 • gosto cedilo
 • velika in globoka posoda za odcejanje grozdnega soka
 • 5 steklenic z zamaškom volumna 1 l (ali druge, poljubno velike steklenice)
 • lij

Sestavine za sok iz črnega grozdja

Za cca. 5 litrov soka:

 • 1,5 kg jagod črnega ali rdečega grozdja (katerakoli sorta) – tehtamo brez pecljev
 • 500 g sladkorja
 • 1 čajna žlička masla
 • 1 cela limona
 • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
 • 1 čajna žlička citronke
 • 7,5 l vode

Kako pripravimo sok iz črnega grozdja

Grozdje najprej operemo, očistimo in ločimo grozdne jagode od pecljev.  Tako očiščene grozdne jagode damo v večji lonec in jih prelijemo z 1,5 l vode.

Ko voda zavre, dodamo 1 čajno žličko masla (le-ta prepreči nastajanje večje količine pen pri kuhanju, na sam okus ali kvaliteto grozdnega soka pa ne bo vplivala).

Sedaj vzamemo limono, s katere odstranimo lupino. Olupljeno limono narežemo na rezine in jo dodamo v lonec, k ostalim sestavinam.

Sestavine v loncu kuhamo 30 minut od trenutka, ko vsebina v loncu zavre.
Ko, čas poteče, lonec odstavimo s štedilnika in počakamo, da se vse skupaj nekoliko ohladi.

V drugi lonec odmerimo 3 litre vode, vanjo stresemo 500 g sladkorja, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja in 1 poravnano čajno žličko citronske kisline ter pristavimo na štedilnik. Vse skupaj dobro premešamo in počakamo, da se sladkor stopi in da sladka voda zavre. Ko zavre, ugasnemo štedilnik in počakamo, da se voda nekoliko ohladi.

Medtem časom, si pripravimo večjo in globoko posodo, na katero postavimo gosto cedilo. Sedaj vzamemo lonec, v katerem smo skuhali grozdje in grozdje s pomočjo zajemalke ali podobnega pripomočka precedimo skozi cedilo.

Na enkrat vlijemo skozi cedilo po približno 2 zajemalki, nato pa s pomočjo žlice ter s pritiskanjem in mešanjem ob cedilo, iztisnemo sok iz grozdnih jagod do konca. Na cedilu nam ostanejo samo pečke in lupina.

Ko smo precedili vse grozdje, skozi cedilo vlijemo tudi tekočino, v kateri se je grozdje kuhalo. Dobljeno tekočino grozdnih jagod združimo skupaj s sladko vodo in premešamo.

Sok ponovno segrejemo, do okoli 90 °C, a pozor, ne do vretja in ga odstavimo s štedilnika.  Medtem v pečico postavimo čiste in suhe  steklenice ter zamaške in jih segrejemo na 100 °C.

Oba koraka sta zelo pomembna.

V segrete steklenice, s pomočjo lija in zajemalke vlijemo še vroč grozdni sok in dobro pritrdimo zamašek.

Napolnjene steklenice zavijemo v brisačo in pustimo, da se postopoma ohladijo. Ko se steklenice z grozdnim sokom ohladijo, jih pospravimo v hladen prostor, po odprtju pa v hladilnik. Tako narejen sok, ob pravilnem postopku in skladiščenju, lahko hranimo v hladnem prostoru 20 do 30 dni (lahko tudi več).

Uživajte v odličnem napitku.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor