Piškoti s cimetom in čokoladnim oblivom
Piškotov nikoli ni preveč, priležejo se prav ob vsaki priložnosti. Odlično krasijo praznične mize, podajo se k skodelici kave ali čaja ali kar tako ob gledanju filma. Če jih lično zapakiramo, so lahko lepo in sladko darilo. Piškoti s cimetom in čokoladnim oblivom so mehki, toplega in sladkega okusa in se kar topijo v ustih.
Piškoti s cimetom in čokoladnim oblivom – pripomočki:
- modelček za izrezovanje piškotov
Piškoti s cimetom in čokoladnim oblivom – sestavine:
Sestavine zadostujejo za cca. 90 piškotov oz. za 900 g piškotov
Piškotno testo:
- 400 g gladke moke
- 170 g sladkorja v prahu
- 150 g masla
- 2 manjši jajci
- 15 g cimeta v prahu
Čokoladni obliv:
- 200 g črne čokolade
- cca. 60 g masla
In še:
- 2 žlici ostre moke za pomokanje
Piškoti s cimetom in čokoladnim oblivom – postopek:
V posodo odmerimo vse sestavine za testo. Ročno umesimo testo. Za tiste, ki prvič pečete piškote, moram napisati, da gnetenje testa izgleda kot misija nemogoče. Vendar ne se ustrašiti, tako je prav, najprej nastane drobljenec, kateri daje občutek, da iz tega nikoli ne bo nastalo testo. Vendar, ko se maslo začne pod toploto rok topiti, se naenkrat vse lepo poveže in nastane čudovito piškotno testo. Testo za 1/2 ure hranimo v hladilnik.
Površino na kateri bomo valjali, rahlo pomokamo z ostro moko. Prav tako po vrhu rahlo pomokamo tudi testo. Razvaljamo ga na debelino 5 mm. Priporočam valjar z distančnikom, tako imamo vse piškote enake debeline in se zato enakomerno spečejo. Testo je zelo kvalitetno in se nam pri valjanju ne bo trgalo in lepilo. Pripravimo si tudi modelčke za izrezovanje testa.
Ko bomo iz testa izrezovali piškote, modelček vsakokrat pomočimo v ostro moko. Tako bomo preprečili, da bi se testo prijemalo modelčka.
Izrezane piškote naložimo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija, 12 minut oz. odvisno od pečice, klasične peke, na srednji rešetki pečice.
Takoj po peki jih odložimo na rešeto. Ne pustimo jih v pekaču, ker je pekač vroč in se bodo piškoti še naprej pekli.
Nad vodno soparo stopimo čokolado in maslo. Čokoladni obliv naj ne bo pregost. Če je pregost, dodamo še masla. Piškote s čokoladnim oblivom odlagamo na peki papir in jih tako pustimo, da se obliv strdi. Kasneje jih bomo z lahkoto odstranili iz peki papirja.
Veselo piškotno sladkanje!
Če ste ljubitelj piškotov, ne smete spregledati še:
- Hrustljavi limonini piškoti
- Marmeladni žepki iz katerih marmelada ne steče
- Dobri domači prijatelj
- Medvedje šape
- Vaniljevi piškoti z mandljevo aromo
- Palmiers pecivo
- Čokoladni piškoti s pisanim posipom
- Piškoti čokoladne palčke
- Lchf hrustljavi linški srčki
- Piškoti jajca na oko
- Nežni vaniljevi rogljički
- Dišeči božični piškoti
- Masleni brizgani piškoti
- Piškoti kristalne rože
- Strojni keksi
- Božanski okus maslenih piškotov
- Čokoladno mint piškoti
- Lešnikovi poljubčki z nougat kremo
- Najboljši domači medenjaki
- Pomarančni piškoti s pistacijo
- Nebeško dobri išlerji