Palmiers pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Že dobra dva meseca sem dobesedno prav obsedena s keksi palmiers. Ko grem v trgovini, se obvezno znajdejo v moji košarici. Namreč njihov okus, hrustljavost in njihova posebnost, so me popolnoma osvojili. In sem si rekla, da si jih sama spečem. V bistvu je njihova priprava še lažja kot sem pričakovala. Potrebujete le dve sestavini, za popolno obliko pa poskrbi čarobno listnato testo samo, namreč med peko bodo palmiersi nastali ravno takšne oblike kot jih hočemo.

Palmiers pecivo so v bistvu piškoti iz listnatega testa, posuti s sladkorjem. V francoski kuhinji se najdejo pod imenom palmiers, ker spominjajo na palmine liste. V Mehiki jim rečejo ušesa, v Nemčiji prašičja ušesa, na Kitajskem metuljčki, …

Palmiers pecivo – pripomočki:

 • valjar
 • tehtnica
 • skodelica
 • žlica
 • nož
 • peki papir
 • pekač

Palmiers pecivo – sestavine:

 • zavitek listnatega testa
 • 150 do 200 g kristalnega sladkorja
 • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
 • ščep cimeta ali kardamoma (ni obvezno)

Palmiers pecivo – postopek:

V skodelico odmerimo kristalni sladkor in mu primešamo vaniljev sladkor. Dodamo lahko tudi ščepec cimeta ali kardamoma, vendar slednje ni obvezno. Sestavine enakomerno premešamo. Morda se bo komu zdelo preveč sladkorja, vendar tako mora biti, namreč med peko se sladkor po piškotih karamelizira in jih naredi popolne. Nekaj sladkorja bo ostalo na delovni površini. Seveda, če želite, lahko dozirate manj sladkorja, namreč sem tudi sama tako poskusila in dodala samo polovico količine sladkorja. Prva opazka pri pokuševalcih je bila, da so sicer super, vendar premalo sladki. Sedaj vedno odmerim bogato količino sladkorja.

Polovico kristalnega sladkorja posujemo po delovni površni.

Na sladkorno podlago položimo listnato testo in čezenj posujemo preostalo polovico sladkorja in ga enakomerno razporedimo.

Z valjarjem na rahlo povaljamo testo s sladkorjem, da se sladkor oprime testa.


Sedaj nam preostane smo še, da testo “zložimo”. To storimo tako, da zgornji in spodnji del testa za tretjino preložimo. Nato obe strani ponovno preložimo za tretjino, tako da se na polovici obe zloženi strani stikati. Sedaj testo z valjarjem ponovno rahlo povaljamo. Ko boste pogledali sliko, vam bo bolj jasno glede zlaganja testa.

Levo in desno zloženo testo preložimo eno na drugega tako, da dobimo samo en kos testa. Sedaj testo z nožem razrežemo na 1 cm debele trakove. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo razrezane trakove testa in sicer tako, da stojijo pokonci, tako kot prikazuje slika. Med njimi naj bo 3 cm prostora, da se bodo keksi med peko lahko razširili.

Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija, klasične peke cca. 15 minut oz. odvisno od pečice. Po približno 8-ih minutah pečenja, ko vidimo, da so se keksi čist malo že obarvali (tako kot jih prikazuje slika), jih obrnemo in pečemo še 7 minut. Pri pečenju moramo  paziti, da jih ne prepečemo, namreč v tem primeru bodo zelo hrustljavi. Pečeni so, ko so svetlo zlato obarvani in še rahlo mehki. Pečene takoj, še vroče preložimo iz pekača. Med hlajenjem bodo postali trdi in hrustljavi.

Povem vam, zelo težko se je ustaviti po dveh, treh …. mmmm.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor