Dobri domači prijatelj
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo domači prijatelj je že zelo star recept in ga poznajo vse generacije. Dejansko je to recept, kateri dopušča veliko kreativnosti pri sestavinah in zato se od recepta do recepta nekoliko razlikuje. Vendar prvoten, značilen okus pa ostaja enak. V bistvu je to pecivo, katerega bi doma vedno mogli imeti na zalogi, saj zelo prija ob čaju ali kavi. Ampak čez leto nekako pozabimo nanj in ga na seznam uvrščamo bolj v zimskih mesecih.

Dobri domači prijatelj – pripomočki:

  • električni mikser
  • velik pekač od pečice

Dobri domači prijatelj – sestavine:

  • 3 večja jajca
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilj sladkor
  • 2 žlici olja
  • ščep soli
  • 350 g gladke moke
  • 6 g pecilni prašek (1/2 vrečice)
  • 70 g bele čokolade
  • 70 g orehovih jedrc
  • 70 g nesoljene pistacije
  • 70 g brusnic
  • 30 g suhih marelic
  • 30 g kandirane pomarančne lupinice

Dobri domači prijatelj – postopek:

Najprej stepemo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko dobimo jajčno kremno zmes, dodamo še olje.

Nato primešamo moko s pecilnim praškom. Še vedno lahko mešamo z mikserjem in moko dodajamo postopoma. Dobili bomo bolj gosto zmes testa.

Belo čokolado, oreščke in suho sadje nasekljamo na manjše kocke.

Nasekljane oreščke, čokolado in suho sadje s pomočjo žlice vmešamo v testo.

Pekač obložimo s peki papirjem. Testo za dobri domači prijatelj razdelimo na tri enake dele. Nato vsak del testa z rokami oblikujemo v štruco in jo položimo v pekač obložen s peki papirjem. Ker je testo zelo mehko, si roke zmočimo z vodo, tako bomo z lahkoto oblikovali štručke in testo se ne bo prijemalo rok.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 25 minut oz. da se po vrhu rahlo zlato obarva.

Takoj, še vroči domači prijatelj, s tankim ostrim nožem razrežemo na rezine. Če bi počakali, da se pecivo ohladi, ga ne bi več mogli razrezati, oziroma bi se zelo lomilo in drobilo. Rezine domačega prijatelja položimo nazaj v pekač in ga damo v ugasnjeno ogreto pečico, katera se od peke še ohlaja. Tako bodo rezine pridobile tisto značilno hrustljavost domačega prijatelja.

Želim vam prijetno sladkanje z dobrim domačim prijateljem.

 

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor