Medvedje šape
Print Friendly, PDF & Email

Medvedje šape so piškoti, ki jih pečemo v modelčkih za šape. Dejansko je to že zelo star recept in se prenaša iz roda v rod. Original recept namesto masla vsebuje svinjsko mast. In moram reči, da sem hotela narediti z mastjo, ker še nikoli nisem, pa je ravno danes v trgovini niso imeli. Obstajajo različice receptov medvedjih šap, vendar vsem je enako, da se pečejo v modelčkih, da imajo izrazit okus po orehih in da so zelo okusni.

Medvedje šape – pripomočki:

  • posoda za testo
  • tehtnica
  • čopič
  • krožnik
  • majhna skodelica
  • modelčki za medvedje šape
  • velik pekač od pečice

Medvedje šape – sestavine:

  • 250 g masla
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 130 g mletih orehov
  • 30 ml olja
  • 400 g namenske moke za pecivo (lahko tudi gladke)

In še:

  • 2 žlici maščobe za premaz modelčkov
  • moka za posip modelčkov
  • 3 žlice sladkorja v prahu za posip piškotov

Medvedje šape – postopek:

V skledo za testo odmerimo vse sestavine naenkrat. Z rokami zgnetemo v homogeno testo. Sprva se bo zdelo, da se sestavine nikakor ne bodo povezale, nato se bo maslo začelo topiti pod toploto rok in sestavine se bodo z lahkoto povezale. Če želite prvinski okus medvedjih šap, lahko maslo nadomestite z mastjo, v enaki količini.

Testo naj bo videti takšne gostote kot je na sliki. Če se ga s prsti dotaknete, ostane viden odtis. Če bi se vam zgodilo, da bi bilo premehko, lahko dodate še malo moke. Načelom ni potrebno dodajati ničesar več.

Testo damo počivati. Pripravimo si modelčke za šape. Obstaja več različnih modelčkov, zato uporabite takšne kot jih imate. Na krožnik si vlijemo malo maščobe in s čopičem vsak modelček premažemo.

Sedaj je potrebno vsak modelček posuti z moko. To naredimo najhitreje in najlažje tako, da v skodelico nasujemo malo ostre moke in nato vsak modelček potopimo v moko. Višek moke stresemo iz modelčka.

Lotimo se polnjenja modelčkov. Z roko zajemamo testo in ga s prsti razporedimo po modelčku. S prsti rahlo pritisnemo testo ob modelček, da bo kasneje šapica imela lep vzorec. Kaj hitro dobimo občutek koliko testa zajemati za vsak modelček posebej.

Modelčke zložimo v pekač od pečice in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, zgornji in spodnji grelci, približno 18 minut. Peka je odvisna od velikosti modelčkov.

Pečene medvedje šape vzamemo iz pečice in jih še 10 minut pustimo v modelčkih. Nato vsakega posebej vzamemo iz modelčka. Načeloma z lahkoto padejo ven, vendar če bi se vam zgodilo, da bi kakšen ponagajal in se ne bi hotel odlepiti od sten, vzamemo žličko in z njo potolčemo po modelčku in šapica bo padla iz modelčka. Še rahlo tople šapice povaljamo v sladkorju v prahu in jih odložimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo in otrdijo.

Preostane nam samo še, da uživamo v vsakem grižljaju posebej.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor