Božanski okus maslenih piškotov
Kar nekaj časa sem eksperimentirala, da bi se vsaj delno približala okusu svetovno znanim škotskim piškotom. Peka po tem receptu, vam bo resnično pričarala božanski okus maslenih piškotov.
Božanski okus maslenih piškotov – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za testo
- pekač od pečice
- vilica
- nož
- valjar
- peki papir
Božanski okus maslenih piškotov – sestavine:
Za 650 g piškotov
- 350 g namenske moke za peciva
- 250 g zmehčanega masla
- 6 žlic jedilnega škroba – Gustin
- par kapljic vanilj arome
- 7 žlic sladkorja v prahu
Božanski okus maslenih piškotov – postopek peke:
V posodo v kateri bomo mešali testo, presejemo odtehtano moko, škrob in sladkor v prahu. Dodamo še zmehčano maslo in aromo vanilje.
Vse sestavine ugnetemo v testo in ga za 20 do 30 minut damo počivati v hladilnik.
Od testa odvzamemo manjši kos, oblikujemo svaljek, ki ga rahlo in nežno sploščimo z valjarjem. V višino naj še vedno meri cca. 18 mm. Nato razrežemo na 60 mm dolge trakove, ki naj bodo široki 20 mm. Po vrhu testo napikamo z vilico. Bodimo pozorni, da bodo vsi kosi po obliki, dolžini, širini in višini čimbolj enaki.
Piškote odlagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Med njimi pustimo nekaj prostora, ker se bodo malenkost razširili.
Ker je mase za piškote za 2 pekača, sem se za drugega odločila, da jih oblikujem še na drugačen način. Iz dela testa zvaljamo svaljek, ki naj bo visok 20 mm in ga narežemo na 30 mm dolge piškote. Po vrhu vsakega 3 x po dolžini zarežemo z nožem, cca. 2 mm v globino. Polagamo jih v pekač obložen s peki papirjem.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 165 stopinj Celzija cca. 20 minut oz. da je dno piškotov čisto rahlo obarvano, drugače pa morajo ostati še svetli.
Če želimo, lahko pečene potrosimo s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.
Uživajte v božanskem okusu maslenih piškotov, ki so po strukturi krhki in hrustljavi.