Piškoti čokoladne palčke
Print Friendly, PDF & Email

Za ljubitelje čokolade so piškoti čokoladne palčke kot nalašč zanje, kajti imajo zelo močan okus čokolade, katero zaokroži svežina marmelade in nežen okus bele čokolade. Priprava je preprosta, vse sestavine se zmešajo in nato se piškotna masa brizga na peki papir.

Piškoti čokoladne palčke – pripomočki:

  • tehtnica
  • skodela
  • robot za mešanje ali električni mikser
  • žlica
  • kuhalnica
  • lonček
  • dresirna vrečka
  • zvezdasti nastavek za brizganje
  • 2 kosa peki papir
  • pekač 42 x 32 cm

Piškoti čokoladne palčke – sestavine:

Testo:

  • 100 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 večje jajce
  • 140 g ostre moke
  • 40 g grenkega kakava
  • 10 g vaniljevega sladkorja

Premaz:

  • cca. 2 žlici marmelade (priporočam bolj kislo)

In še:

  • 150 g bele čokolade

Piškoti čokoladne palčke – postopek:

V posodo za mešanje nasujemo sladkor  prahu in dodamo na kocke narezano maslo sobne temperature. Sestavini z mešanjem povežemo, da dobimo kremno zmes.

Nato dodamo eno večje jajce in mešamo tako dolgo, da se vse poveže. Sedaj primešamo tudi vaniljev sladkor.

Moko in kakav v posodici zmešamo ter ju po žlicah postopoma dodajam in mešamo.

Sedaj smo dobili precej gosto piškotno testo, vendar še vedno zelo mehko. Na koncu premešamo še s kuhalnico.

Dresirno vrečko napolnimo s piškotno maso. Pekač obložimo s peki papirjem in z zvezdastim nastavkom na peki papir brizgamo palčke dolge cca. 7 cm. Čokoladne palčke pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, cca. 13 minut oz. odvisno od pečice. Pečene piškote takoj odstranimo iz pekača in jih pustimo, da se ohladijo. Ko jih boste vzeli iz pekača, bodo še malo mehki in zelo krhki, zato z njimi pazljivo rokujte, da se vam ne polomijo. Kasneje, ko se ohladijo, postanejo trdi in ni več bojazni, da bi jih polomili.

Ohlajene čokoladne palčke premažemo z marmelado in združimo po dve palčki skupaj.

Belo čokolado nalomimo na koščke in jo stopimo v mikrovalovki. Po 15 sekundah v mikrovalovki, preverimo čokolado in jo premešamo. Verjetno sedaj še ne bo stopljena, zato jo ponovno vrnemo v mikrovalovko za 15 sekund in ponovno preverimo topljenje čokolade. Čas topljenja čokolade v mikrovalovki je odvisen od mikrovalovke, jaz sem postopek 15-ih sekund ponovila 3 krat. Preverjanje zelo priporočam, kajti čokolada se lahko zelo hitro zažge in v tem primeru več ni uporabna.

Sedaj palčke pomakamo v stopljeno belo čokolado, najprej spodnji del in nato še zgornji. Palčke odlagamo na peki papir. Priporočam manjšo skodelico, ker bo tako čokolada višje in bo namakanje lažje. Zelo verjetno bo nekaj čokolade ostalo. Namerno sem uporabila več čokolade, kajti z malo čokolade, bi palčke zelo težko namakala vanjo.

Čokoladne palčke odnesemo v hladnejši prostor in jih pustimo na peki papirju tako dolgo, da se bela čokolada strdi.

Piškoti so še boljši, ko dan dva, tri … odležijo.

Prijetno sladkanje s sladkimi čokoladnimi palčkami.

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor