Vaniljevi piškoti z mandljevo aromo
Vaniljevi piškot z mandljevo aromo so povsem enostavni piškoti, kateri se ponašajo z izredno hrustljavostjo, ravno takšno kot si jo pri keksih želimo in z noto okusa mandljeve arome. Keksi so zelo okusni in le z močno voljo se ustavim po dveh, treh …
Vaniljevi piškoti z mandljevo aromo – pripomočki:
- posoda za testo
- tehtnica
- valjar
- modelček za izrezovanje piškotov
- peki papir
- pekač
Vaniljevi piškoti z mandljevo aromo – sestavine:
Za cca. 500 g piškotov
- 250 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
- 120 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 1 jajce
- ščep soli
- ščep vinskega kamna ali sode bikarbone
- 1 vrečica vaniljevega sladkorja
- 10 kapljic mandljeve arome
In še:
- malo ostre moko za pomokanje delovne površine in za izrezovanje
Vaniljevi piškoti z mandljevo aromo – postopek:
V posodo odtehtamo vse sestavine hkrati. Maslo naj bo iz hladilnika, hladno. Dodamo tudi 10 kapljic mandljeve arome. Če nam slučajno ta aroma ni všeč, jo lahko zamenjamo npr.: z pomarančno, limonino …
Testo zgnetemo v homogeno zmes. Sprva se nam bo naredil drobljenec, nato se bo začelo maslo pod našimi prsti topiti in se bodo sestavine lepo povezale. Testo razdelimo na 2 dela in ju že nekoliko sploščimo ter damo za pol ure v hladilnik.
Delovno površino rahlo pomokamo, prav tako rahlo pomokamo testo po vrhu in zvaljamo na 5 mm debeline. Zelo priporočljivo je, da uporabimo nastavek na valjarju, kajti tako bomo dosegli, da bodo vsi piškoti enakomerno debeli in zato se bodo tudi enakomerno spekli.
Z izbranim modelom za piškote izrezujemo testo. Testo je izredno voljno in se ne drobi, vendar zaradi lažjega izrezovanja, model pomakamo v ostro moko.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo izrezane piškote. Med piškoti naj bo nekaj razmaka, kajti med peko še nekoliko narastejo. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 165 stopinj Celzija, klasične peke, 10 minut. Takoj po peki jih odstranimo iz pekača.
Piškote hranimo v škatli za piškote.
Prijetno sladkanje!