Marmeladni žepki iz katerih marmelada ne steče
Print Friendly, PDF & Email

Marmeladni žepki so tiste vrste piškotov, za katere velja pravilo, da bi doma morali biti vedno na zalogi.  Piškoti po tem receptu se ponašajo z izredno okusnim in krhkim testom. Za dovršenost okusa piškotov poskrbi polnilo iz marmelade. Njihova priprava je izredno enostavna in potrebuje se minimalno sestavin. Vendar kljub enostavnosti pripravi, običajno izgubljamo živce, ker nam marmelada med peko uhaja iz žepkov. Nič več, danes vam razkrijem skrivnost kako speči marmeladne žepke, iz katerih marmelada ne steče. Sledite receptu…

Marmeladni žepki iz katerih marmelada ne steče – pripomočki:

  • valjar
  • okrogli model za izrezovanje testa, premer 7 do 8 cm

Marmeladni žepki iz katerih marmelada ne steče – sestavine:

Testo:

  • 500 g pšenične bele moke tip 500
  • 250 g masla sobne temperature
  • 200 g kremnega smetanovega sira (sirni namaz)
  • 1 kavna žlička vinskega kamna (lahko tudi pecilni prašek)
  • 1 kavna žlička soli

Polnilo:

  • 3 velike žlice poljubne marmelade
  • 3 velike žlice krušnih drobtin

In še:

  • 3 velike žlice sladkorja v prahu (za posip)

Marmeladni žepki iz katerih marmelada ne steče – postopek:

Izberemo posodo v kateri bomo naredili testo in odtehtamo vse sestavine hkrati. Najprej nasujemo moko, nato dodamo maslo, katero naj bo sobne temperature, dodamo še kremni smetanov sir, sol in vinski kamen. Če nimamo vinskega kamna, lahko uporabimo pecilni prašek, vendar priporočam, da nabavite vinski kamen, ker ne vsebuje fosfatov in zato nima nobenega okusa.  Z rokami sestavine zgnetemo v homogeno testo. Testo se bo lepo gnetlo in nam ne bo povzročalo nobenih težav. Testo naj 15 minut počiva.

Pripravimo si delovno površino na kateri bomo valjali testo. Površino rahlo pomokamo in z valjarjem testo zvaljamo na debelino 1,5 mm. Z okroglim modelčkom izrežemo kroge. Modelček naj ima premer 7 do 8 cm. Manjšega ne priporočam, ker bomo težje polnili in zapirali žepke. Če nimamo okroglega modelčka primerne velikosti, lahko uporabimo karkoli, npr.: kozarec.

In sedaj se lotimo priprave našega polnila iz marmelade, katera med peko ne bo stekla ven.  V posodico damo 3 velike polne žlice izbrane marmelade in jo premešamo, da postane rahlo tekoča. Nato dodamo 3 polne žlice krušnih drobtin. Premešamo in združimo obe sestavini. Sedaj mora zmes imeti takšno gostoto, da ne kaplja. Če imamo bolj gosto, kompaktno marmelado, bomo najverjetneje dodali samo 2 žlici krušnih drobtin. Ravnamo se po občutku.

Na vsak izrezan krog testa položimo marmelado, raje manj kot več. Če bomo polnili s preveč marmelade, bomo žepek težko zaprli.

Kroge testa po sredini prepognemo in jih s pomočjo vilice zapremo.

Žepke polagamo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. Iz navedenih količin bomo napekli približno 3 pekače piškotov.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 14 minut oz. odvisno od pečice. Žepki so na dnu rahlo zlato obarvani, po vrhu pa so še svetli. Pečene odstranimo iz pekača.

Ko so se piškoti ohladili oziroma so še rahlo mlačni, jih povaljamo v sladkor v prahu.

Marmeladni žepki po tem receptu so izredno krhki in slastni. Želim vam prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor