Nebeško dobri išlerji
Išlerji so piškoti iz krhkega orehovega testa, v obliki mini tortic, s čokoladno kremo in čokoladnim prelivom. V ustih se kar topijo in ustvarijo eksplozijo nepozabnega okusa.
Nebeško dobri išlerji – pripomočki:
- posoda za testo
- tehtnica
- pvc folija
- peki papir
- posoda za ganache kremo
- posoda za kuverturo
- mikser
- model za krog premera 7,5 cm
Nebeško dobri išlerji – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 10 išlerjev
Testo:
- 50 g sladkorja v prahu
- 100 hladnega masla
- 140 g ostre moke
- 50 g mletih orehov
Krema:
- 200 g črne čokolade
- 200 ml sladke smetane
Obliv:
- 200 g kuverture
8 do 10 zdrobljenih pistacij
Nebeško dobri išlerji – postopek:
V posodo odtehtamo vse sestavine za testo in ga na hitro zgnetemo.
Testo damo v pvc folijo in ga za 1 uro hranimo v hladilniku.
Odlomimo kos testa in ga na rahlo pomokanem pultu zvaljamo na 3 mm debeline. Valjamo preko pvc folijo, tako se izognemo nepotrebnemu mokanju testa, pa še testo se ne bo lomilo in prijemalo valjarja.
Izrežemo kroge premera 7,5 cm.
Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vso testo. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca. 7 do 10 minut. Piškoti ne smejo dobiti rjave barve, zato smo med peko ves čas pozorni.
Pripravimo ganache kremo. V kozici rahlo zavremo sladko smetano, nato dodamo nalomljeno čokolado in ves čas mešamo, da se čokolada stopi in rahlo pokuha. Kremo pustimo čez noč, da se ohladi in strdi.
Naslednji dan strjeno kremo zmiksamo, da dobimo kompaktno kremo. Krema bo spremenila barvo.
kremo premažemo piškote in jih prekrijemo z drugim piškotom.
Čokoladno kuverturo stopimo nad soparo in vanjo pomakamo piškote. Lahko se odločimo, da s čokolado prelijemo celoten piškot ali samo zgornji del piškota.
Po vrhu poljubno okrasimo. V tem primeru so posuti z zdrobljeno pistacijo.