Piškoti jajca na oko
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti jajca na oko so dobrodošli vsak dan in gredo v slast čez vse leto, vendar najbolj pridejo do izraza ob prazniku velike noči, ker se pač na ta dan vse vrti okoli jajc. Zanimivo za piškote jajca na oko je, da v testu ni niti enega jajca. Pa poglejmo recept.

Piškoti jajca na oko – pripomočki:

  • tehtnica
  • skleda
  • žlica
  • valjar
  • 2 pvc vreči za shranjevanje živil (3 kg)
  • peki papir
  • kozica
  • skodelica
  • modelčke za izrezovanje piškotov v obliki jajca

Piškoti jajca na oko – sestavine:

Testo:

  • 150 g gladke moke
  • 75 g jedilnega škroba (gustin)
  • 150 hladnega masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica mleka
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja

Nadev:

  • cca. 4 žlice marelične marmelade

Preliv – limonin led:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 žlice limoninega soka

ali

  • sladkor v prahu (za posip)

Piškoti jajca na oko – postopek:

V skledo presejmo moko in škrob ter dodamo vse ostale sestavine. Z rokami mesimo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v homogeno zmes. Testo razdelimo na dva enako težka kupa.

Vzamemo pvc vrečko za živila in vanjo damo en kupček testa ter ga enakomerno po celi vreči razvaljamo na 3 mm debeline. Enako storimo z drugim kupčkom testa. Vrečki z razvaljanim testom položimo na ravno podlago, jaz sem si pomagala z desko za rezanje in vse skupaj za pol ure damo v zamrzovalnik.

Ko je testo rahlo zamrznilo, ga vzamemo iz zamrzovalnika in z modelčkom za piškote v obliki jajca, izrezujemo piškote. Valjati ga ni več potrebno, ker smo ga že preden smo ga dali rahlo zamrzniti. Ker je testo zelo mrzlo in rahlo zmrznjeno, se da z njim zelo lepo rokovati. Modelček za piškote pomočimo v moko in izrezujemo piškote. Izrezane piškote polagamo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Iz enega kupčka testa izrežemo cela jajca, iz drugega kupčka testa izrezovanje ponovimo, s to razliko, da v spodnjem, ožjem robu jajca, izrežemo še eno luknjico. Manjšo luknjico izrezujemo, ko se testo že rahlo otopli, drugače se lahko zgodi, da poči. Za izrezovanje luknjice se znajdite in poiščite nek model, ki ga najdete doma.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, cca. 10 minut oz. odvisno od pečice.

Za preliv zgornjih delov piškotov, tistih z luknjico, zmešamo limonin led in sicer sladkor v prahu presejemo v skodelico in ga pomešamo s štirimi žlicami limoninega soka. Sestavini povežemo. Masa limoninega ledu ne sme biti pregosta in ne preredka, ravno prava, da jo s pomočjo žlice nanesemo na piškote. Piškote prelijemo, ko se ohladijo.

Marmelado na ognju segrejemo in premešamo, takšno bomo veliko lažje nanašali. Kasneje se marmelada nazaj strdi. Z marmelado premažemo spodnji del piškota in ga združimo z zgornjim delom piškota.

Če pa se nam ne ljubi delati limoninega ledu, obstaja alternativa, da zgornje dele posipamo samo s sladkorjem v prahu. Najprej jih posipamo in šele nato ju združimo z marmelado.

Prijetno sladkanje z domačimi piškoti!

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor