Nežni vaniljevi rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Vaniljevi rogljički popestrijo vsak dan, še posebej praznične dni in ravno zato so stalni spremljevalec v družbi ostalega drobnega peciva.  Potrebno je minimalno sestavin, priprava pa je zelo preprosta. Nežni vaniljevi rogljički se vam bodo kar stopili v ustih.

Nežni vaniljevi rogljički – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • skodelica za sladkor
  • nož
  • veliki pekač pečice
  • peki papir

Nežni vaniljevi rogljički – sestavine

Sestavine zadoščajo za en pekač mere 43 x 33 cm.

Testo:

  • 250 g gladke moke
  • 125 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 noževi konici pecilnega praška

Posip:

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja

Nežni vaniljevi rogljički – postopek:

V posodo presejemo moko, nadrobimo hladno maslo in dodamo vse ostale sestavine za testo.


Z rokami umesimo testo. Sprva se bo naredil drobljenec, vendar kmalu so bo pod toploto rok začelo maslo mehčati in testo se bo lepo umesilo.

Opomba
Ker je testo za nežne vaniljeve rogljičke res odlično in če bi želeli rogljičkom dodati okus orehov, mandljev, lešnikov …, enostavno del moke zamenjajte npr. z meltimi orehi. Ostale sestavine ostanejo enake.


Iz testa z rokami oblikujemo dolge svaljke. Testo je voljno in z njim ni težko delati.


Z nožem svaljke narežemo na cca. 8 do 9 cm dolge trakove. Na ta način bodo naši nežni vaniljevi rogljički skoraj vsi enako dolgo in enako težki. Vsak trak med rokami še malo svaljkamo in oblikujemo rogljičke. Testo je zaradi zmehčanega masla mastno in voljno, zato se ne bo drobilo in oblikovanje rogljičkov bo enostavno lahko.


Oblikovane rogljičke polagam na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Iz zgoraj navedenih količin pride ravno toliko rogljičkov, da jih je dovolj za en pekač. Če želite več rogljičkov, sestavine enostavno povečate. Med tem, ko se pečica segreva, naj rogljički v pekaču počivajo v hladilniku, na ta način se rogljički med peko ne bodo razlezli in menda okus testa postane še boljši. Če nimate tako velikega hladilnika in če je ravno mrzli letni čas, lahko pekač postavite npr. na balkon. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, 12 minut oz. odvisno od pečice in od debeline rogljičkov.


Pečeni naj bodo videti tako, da imajo spodnji del rahlo zapečen, zgornji del pa naj ostane še svetel. Ko jih boste dali iz pečice, bodo še rahli, vendar med ohlajanjem bodo postali kompaktni in trdi.


V skodelici zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor ter ohlajene nežne vaniljeve rogljičke povaljamo v mešanici sladkorja, kar jim bo dalo še izrazitejši okus po vanilji.


Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor