Najboljši domači medenjaki
Ob mrzlih dnevih se h kavi ali čaju priležejo mehki, najboljši domači medenjaki. Pripravljeni so iz polnozrnate moke, nasekljanih orehov, medu, jajc in začimb. Lahko so obliti s sladkornim ali čokoladnim prelivom in okrašeni z orehovo polovičko.
Kaj potrebujemo za pripravo najboljših domačih medenjakov:
- desko za rezanje
- nož
- večjo plastično posodo za mešanje testa
- kuhalnico
- kozico
- skodelico
- peki papir
- 2 velika pekača
- kovinska rešetka iz pečice
- pečico
Sestavine za najboljše domače medenjake:
Za testo:
- 45 dag medu
- 20 dag masla
- 75 dag polnozrnate moke
- 30 dag nasekljanih orehov
- 2 jajci
- 1 zvrhana čajna žlička sode bikarbone
- po ena čajna žlička mletega cimeta, klinčkov, kardamona in ingverja
- 2 ščepca popra
Za čokoladni obliv:
- 50 g čokolade s 70 ali več odstotki kakava
- 20 g masla
- orehove polovičke
Za sladkorni obliv:
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
Postopek priprave najboljših domačih medenjakov:
Orehe nasekljamo.
Med, moko, raztopljeno maslo, nasekljane orehe, jajci in začimbe damo v posodo in s kuhalnico zmešamo v homogeno maso.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Iz testa naredimo kroglice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami pustimo nekaj centimetrov prostora, ker bodo v pečici narastle. Kroglice razporedimo po obeh pekačih.
Postavimo v vročo pečico za petnajst minut. Medtem pripravimo čokoladni obliv tako, da stopimo maslo in čokolado v kozici, za sladkorni obliv pa zmešamo beljak s sladkorjem v prahu. Pečene medenjake vzamemo iz pečice in spečemo še drug pladenj.
Na kuhinjski pult položimo peki papir in nanj postavimo kovinsko rešetko iz pečice. Še vroče medenjake z zgornjo stranjo pomakamo v sladkorni preliv in jih polagamo na kovinsko rešetko, da se odcedijo.
Enako ponovimo s čokoladnim oblivom. Na vsakega pritisnemo še orehove polovičke. Medenjaki z dnevi pridobivajo na žlahtnosti. Starejši so, boljši so. Tiste s čokoladnim oblivom pa pojejte najprej.