Najboljši domači medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Ob mrzlih dnevih se h kavi ali čaju priležejo mehki, najboljši domači medenjaki. Pripravljeni so iz polnozrnate moke, nasekljanih orehov, medu, jajc in začimb. Lahko so obliti s sladkornim ali čokoladnim prelivom in okrašeni z orehovo polovičko.

medenjaki6 - 1

Kaj potrebujemo za pripravo najboljših domačih medenjakov:

  • desko za rezanje
  • nož
  • večjo plastično posodo za mešanje testa
  • kuhalnico
  • kozico
  • skodelico
  • peki papir
  • 2 velika pekača
  • kovinska rešetka iz pečice
  • pečico

Sestavine za najboljše domače medenjake:

Za testo:

  • 45 dag medu
  • 20 dag masla
  • 75 dag polnozrnate moke
  • 30 dag nasekljanih orehov
  • 2 jajci
  • 1 zvrhana čajna žlička sode bikarbone
  • po ena čajna žlička mletega cimeta, klinčkov, kardamona in ingverja
  • 2 ščepca popra

Za čokoladni obliv:

  • 50 g čokolade s 70 ali več odstotki kakava
  • 20 g  masla
  • orehove polovičke

Za sladkorni obliv:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak

Postopek priprave najboljših domačih medenjakov:

Orehe nasekljamo.

medenjaki5 - 1

Med, moko, raztopljeno maslo, nasekljane orehe, jajci in začimbe damo v posodo in s kuhalnico zmešamo v homogeno maso.

medenjaki1 - 1

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Iz testa naredimo kroglice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami pustimo nekaj centimetrov prostora, ker bodo v pečici narastle. Kroglice razporedimo po obeh pekačih.

medenjaki2 - 1

Postavimo v vročo pečico za petnajst minut. Medtem pripravimo čokoladni obliv tako, da stopimo maslo in čokolado v kozici, za sladkorni obliv pa zmešamo beljak s sladkorjem v prahu. Pečene medenjake vzamemo iz pečice in spečemo še drug pladenj.

medenjaki3 - 1

Na kuhinjski pult položimo peki papir in nanj postavimo kovinsko rešetko iz pečice. Še vroče medenjake z zgornjo stranjo pomakamo v sladkorni preliv in jih polagamo na kovinsko rešetko, da se odcedijo.

medenjaki4 - 1

Enako ponovimo s čokoladnim oblivom. Na vsakega pritisnemo še orehove polovičke. Medenjaki z dnevi pridobivajo na žlahtnosti. Starejši so, boljši so. Tiste s čokoladnim oblivom pa pojejte najprej.

medenjaki7 - 1Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor