Strojni keksi
Strojni keksi so keksi naše in vaše mladosti. V bistvu jih že vrsto let pečemo prav vse generacije. So prijetno hrustljavi, z okusom po maslu, spremlja jih prijeten vonj vanilje ter svežina limone. V škatli za piškote jih lahko hranimo dalj časa. Odlično se podaja k skodelici čaja ali kave in prav tako so odlična rešitev za vse, ki nimajo časa zajtrkovati.
Strojni keksi – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za gnetenje testa
- nož
- mesoreznica z nastavkom za piškote
- peki papir
- pekač
Strojni keksi – sestavine:
- 500 g ostre moke
- 200 g zmehčanega masla
- 100 g sladkorja
- 2 manjši jajci
- ščep pecilnega
- naribana limonina lupinica
- 1 žlica limoninega soka
- 1 vaniljev sladkor
Strojni keksi – postopek pečenja:
V posodo za gnetenje presejemo moko in dodamo ščep pecilnega ter premešamo. Nato dodamo vse ostale sestavine.Ročno zgnetemo testo v homogeno kepo testa, ki mora biti kompaktna, vendar še vedno dovolj mehka. Testo naj na hladnem počiva vsaj 15 minut.Med tem, ko testo počiva, pripravimo mesoreznico, kateri nastavimo nastavek za piškote. Odtrgamo kos testa in ga spustimo skozi mesoreznico. Dobili bomo dolge trakove, ki jih razrežemo na enako dolge kekse. Jaz sem jih odmerila na dolžno 6 cm.Kekse naložimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Med keksi ne rabimo pustiti veliko razmaka, ker keksi ne bodo dodatno narasli, mogoče komaj za odtenek. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici z ventilacijo na 180 stopinj Celzija 15 minut oz. odvisno od pečice.Ko so pečeni jih takoj odstranimo iz pekača, da se še dodatno ne zapečejo.Marianna vam želi obilo sladkih trenutkov!