Vlečeno testo iz črne moke
Print Friendly, PDF & Email

Vlečeno testo iz črne moke je prehransko priporočljivo, ker črna moka (tip 1100) vsebuje več vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi kakor bela moka. Črna moka se v prehrani priporoča tudi za ljudi z diabetesom (v zmernih količinah seveda) in vsem ostalim, ki so osveščeni o zdravi prehrani in posegajo po njej.

Po tem receptu pripravljeno vlečeno testo lahko uporabimo za pečenje zavitkov, pripravo štrukljev, tortelinov, …  Možnosti so odvisne od naše domiselnosti in nam ljubih sestavin, ki jih spremenimo v nadev.

Jaz vedno naredim vlečeno testo iz dvojnih količin, da del vlečenega testa zamrznem in imam vlečeno testo vedno na razpolago za uporabo. Tako pripravljeno vlečeno testo lahko pripravimo za večkrat, ker tudi v hladilniku stoji in počaka kar 2-3 dni, seveda, če testo pred tem premažemo z oljem in dobro pokrijemo.

Pripomočki za vlečeno testo iz črne moke:

  • skleda za pripravo testa ali električni mešalnik za testo
  • vilice
  • žlička
  • žlica
  • čopič (silikonski) za testo
  • silikonska podlaga za gnetenje
  • valjar
  • prt za raztegovanje testa
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • krožnik ali skleda za počivanje testa

Če boste testo zamrznili, pa boste potrebovali še:

  • zamrzovalnik
  • primerne posodice ali vrečke za shranjevanje hrane
  • etikete
  • pisalo

Sestavine za vlečeno testo iz črne moke

Sestavine 460 – 470 g vlečenega testa:

  • 250 g črne moke tip 1100
  • 1 jajce
  • 150 ml mlačne vode
  • sol po okusu
  • 2 žlici repičnega olja za premaz testa ali olje po želji
  • 2 žlici repičnega olja za premaz zavitka ali olje po želji

In še:

  • 20 g črne moke tip 1100 moke za gnetenje in valjanje

Postopek priprave vlečenega testa iz črne moke

V posodo odmerimo moko, naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce, dolijemo vodo in dodamo sol. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo.

Preložimo testo na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in ga dobro pregnetemo, da testo postane gladko in svetlo. Gnetemo od 15 – 20 minut.

Ko ugotovimo, da  je testo voljno in postane bolj svetlo, ga razdelimo na primerno velike kose za en zavitek, burek ali štruklje.  Hlebček testa, ki ga nameravamo uporabiti takoj, naložimo na krožnik in ga premažemo z oljem in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj pol ure.  Tudi testo, ki ga nameravamo zamrzniti premažemo z oljem, da se ne izsuši.

Testo, po tem, ko je počivalo vsaj pol ure, položimo na pomokano silikonsko podlogo, ga potresemo z moko in z valjarjem razvaljamo testo na vse strani kolikor se da in pustimo 2 – 3 minut, da se potem vlečeno testo lažje razteza.

Pripravimo prt, položimo testo na prt in pričnemo ga ročno raztezati, da postane enakomerno tanko vlečeno testo.  Pazimo, da so tudi robovi tanki. Tako pripravljeno testo lahko nadevamo po lastni želji in zavijemo.


Tako smo vedno pripravljeni, da razveselimo svoje najbližje. Lučka Glaser

Ideje za nadevanje zavitkov in štrukljev:

In še kuhani štruklji:

Vlečeno testo iz bele moke pa pripravite po receptu za: čudovito vlečeno testo.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor