Slastno dušeno zelje kot priloga
Print Friendly, PDF & Email

Belo zelje ima nežen, prefinjen okus, nas čudovito nasiti in nam podari moč. Pripravimo ga lahko na številne načine: v enolončnici, kot prilogo, solato, v kombinaciji z mesom, v polpetih, zeljni zloženki

Belo zelje vsebuje veliko folne kisline in je koristen za ljudi, ki so pod stresom, vsebuje pa tudi vitamin B in tudi veliko vitamina C. Zato je smiselno kuhani hrani dodati tudi surovo zelenjavo za popestritev krožnika in obroka.

Slastno duseno zelje kot priloga

Dušeno zelje kot priloga – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • kuhalnica
  • žlica
  • merica za tekočino
  • kozica
  • lonec
  • pokrovka

Dušeno zelje kot priloga – sestavine:

Za 4 osebe:

  • 800 g narezanega zelja
  • 1 žlička soli
  • 150 g narezane čebule
  • 2 žlički masti ali olje
  • 1/2 žličke kumine
  • poper po okusu
  • 200 ml vode
Tisti, ki ne smejo ali ne želijo uživati svinjske masti lahko uporabijo olje, maslo, kokosovo maščobo … po želji.

Dušeno zelje kot priloga – priprava:

Zelju odstranimo vse liste, ki so umazani in jih vsakega posebej umijemo in pustimo, da voda odteče. Glavo zelja, ki je čista prerežemo na 4 kose in preverimo, ali je čista. Sveže zelje narežemo na tanke rezance in jih naložimo v skledo, posolimo, premešamo ter pustimo stati 10 minut.

Slastno duseno zelje kot priloga

Med tem časom olupimo čebulo, jo na tanko narežemo in damo v kozico in jo prepražimo na masti.

Slastno duseno zelje kot priloga

Ko čebula zarumeni, med stalnim mešanjem dodamo narezano zelje, kumino, sol in poper in zalijemo z 200 ml vode.

Slastno duseno zelje kot priloga

Kozico pokrijemo s pokrovko in na srednjem ognju dušimo 20 minut, pazimo, da se zelje ne izsuši in prismodi.

Slastno duseno zelje kot priloga

Posodo odkrijemo in mešamo, da tekočina izhlapi poskusimo okus in po potrebi dosolimo. Ko je zelje dovolj zmehčano, dobro premešamo in postrežemo. Krožnik lahko okrasimo z rezinami svežega zelja, ker dušeno zelje ni barvito in ne zgleda za oko privlačno, vendar je okus čudovit. Sladko, slan in enkratna aroma zelja pripomore k čudovitemu okusu. Poskusite in postala bo to vaša  enostavna in lahka jed.

Slastno duseno zelje kot priloga

Zraven dušenega zelja se čudovito podajo krompirjevi svaljki, pire krompir, ajdovi žganci, meso ali različne klobase.

Ideja za serviranje: slastno dušeno zelje s krompirjevimi svaljki
Ideja za serviranje: slastno dušeno zelje s krompirjevimi svaljki

Dober te vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor