Slastno dušeno zelje kot priloga
Belo zelje ima nežen, prefinjen okus, nas čudovito nasiti in nam podari moč. Pripravimo ga lahko na številne načine: v enolončnici, kot prilogo, solato, v kombinaciji z mesom, v polpetih, zeljni zloženki …
Belo zelje vsebuje veliko folne kisline in je koristen za ljudi, ki so pod stresom, vsebuje pa tudi vitamin B in tudi veliko vitamina C. Zato je smiselno kuhani hrani dodati tudi surovo zelenjavo za popestritev krožnika in obroka.
Dušeno zelje kot priloga – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- kuhalnica
- žlica
- merica za tekočino
- kozica
- lonec
- pokrovka
Dušeno zelje kot priloga – sestavine:
Za 4 osebe:
- 800 g narezanega zelja
- 1 žlička soli
- 150 g narezane čebule
- 2 žlički masti ali olje
- 1/2 žličke kumine
- poper po okusu
- 200 ml vode
Dušeno zelje kot priloga – priprava:
Zelju odstranimo vse liste, ki so umazani in jih vsakega posebej umijemo in pustimo, da voda odteče. Glavo zelja, ki je čista prerežemo na 4 kose in preverimo, ali je čista. Sveže zelje narežemo na tanke rezance in jih naložimo v skledo, posolimo, premešamo ter pustimo stati 10 minut.
Med tem časom olupimo čebulo, jo na tanko narežemo in damo v kozico in jo prepražimo na masti.
Ko čebula zarumeni, med stalnim mešanjem dodamo narezano zelje, kumino, sol in poper in zalijemo z 200 ml vode.
Kozico pokrijemo s pokrovko in na srednjem ognju dušimo 20 minut, pazimo, da se zelje ne izsuši in prismodi.
Posodo odkrijemo in mešamo, da tekočina izhlapi poskusimo okus in po potrebi dosolimo. Ko je zelje dovolj zmehčano, dobro premešamo in postrežemo. Krožnik lahko okrasimo z rezinami svežega zelja, ker dušeno zelje ni barvito in ne zgleda za oko privlačno, vendar je okus čudovit. Sladko, slan in enkratna aroma zelja pripomore k čudovitemu okusu. Poskusite in postala bo to vaša enostavna in lahka jed.
Zraven dušenega zelja se čudovito podajo krompirjevi svaljki, pire krompir, ajdovi žganci, meso ali različne klobase.
Dober te vam želi Lučka.