Pražena blitva z olivnim oljem in česnom
Blitva pražena na olivnem olju s česnom je najbolj okusna in pripravljena na najpreprostejši način. Blitvo uvrščamo med varovana živila, ki so za zdravje zelo pomembna, 100 g blitve vsebuje samo 20 kalorij in mnogo mineralov, vitaminov in vlaknin. Poznamo stebelno blitvo in listno. Stebelno blitvo gojimo zaradi stebel, ki po okusu spominjajo na beluše in tudi uporablja se tako. Listna blitva pa ima večje liste in manjša stebla in se uporablja podobno kakor špinača. Za ta recept uporabljamo listno blitvo.
Pražena blitva z olivnim oljem in česnom – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- ponev
- kuhalnica
Pražena blitva z olivnim oljem in česnom – sestavine:
Za 2 osebi
- 300 g blanširane blitva
- 2 žlici olivnega olja
- 3 stroki česna
- sol
Pražena blitva z olivnim oljem in česnom – priprava:
Blitvo blanširamo (kako si lahko pogledate tu). Olupimo česen in ga narežemo na majhne koščke. V ponev odmerimo olje in na njem na zmerni temperaturi prepražimo česen, da zarumeni in zadiši potem, naložimo blanširano blitvo v ponev in pražimo in dobro premešamo.
Po potrebi še dosolimo in popopramo.
Ideja za serviranje
Blitvo lahko serviramo na ogrete krožnike kakor predjed. Lepo se prileže na pikniku, kot zelenjavna priloga. Lahko pa blitvo serviramo tudi ob kosilu, zraven krompirja, polente in mesa.
Dober tek vam želi Lučka.