Smetanova omaka s čemažem za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Okusna omaka s čemažem, ki v kombinaciji s smetano, postane kremasta in barvno zanimiva.
Za marsikoga je čemaž, ki ga uvrščamo v divjo hrano bolj priljubljen kot česen. Ima aromatičen okus in vsebuje veliko, za naše telo koristnih sestavin. Tako uživanje čemaža med drugim pomaga pri uravnavanju presnove in čiščenju črevesja. V spomladanskem času, ko je čemaža v izobilju in, če poznamo rastišča, si s sprehodom v naravi lahko naberemo to rastlino, ki nas po vonju spominja na česen. Spomladi nabiramo liste in popke čemaža pred cvetenjem, jeseni pa lahko nabiramo tudi čebulice. Vendar pa pri nabiranju velja velika mera previdnosti, da čemaža ne zamenjamo z drugimi rastlinami, šmarnico, belo čemeriko ali jesenskim podleskom, saj so posledice uživanja teh rastlin lahko usodne.

Svež čemaž lahko uživamo celo let, ne le spomladi, saj ga lahko shranimo za kasnejše obdobje v obliki pesta ali pa ga enostavno zamrznemo. Čemažev pesto  in zamrznjen čemaž uporabimo enako kot svežega – za izdelavo različnih namazov, kuhamo ali dodajamo in obogatimo omake, juhe, rižote in omlete, ter ga lahko vključujemo, kot začimbo v solate.

Čemaževa smetanova omaka za testenine

Smetanova omaka s čemažem – pripomočki

 • ni posebnih pripomočkov

Smetanova omaka s čemažem – sestavine

Za 2 osebi:

 • 100 g čemaža (svežega ali zamrznjenega)
 • 100 g rdečega korenja
 • 10 g suhe pražene čebule ali 70 g sveže
 • 30 g prekajene slanine
 • 15 g sesekljanega česna
 • 30 ml sončničnega olja
 • 200 g kisle smetane
 • 200 g testenin
 • morska sol po okusu
 • poper po želji

Smetanova omaka s čemažem – postopek

Nabrane liste čemaža pregledamo in operemo v vodi, damo na cedilo, da voda odteče in nato čemaž narežemo na 5 – 10 mm široke rezance. Pripravimo si tudi ostale sestavine, zato na drobno nasekljamo korenje in česen, na drobno narežemo tudi slanino. Če nimamo suhe že prepražene čebule, olupimo in nasekljamo tudi čebulo.

Čemaževa smetanova omaka za testenine

V loncu zavremo vodo in jo posolimo, med vretjem vode vanjo dodamo testenine in jih kuhamo toliko časa, kot je navedeno na embalaži proizvajalca. Kuhane testenine stresemo na cedilo, da se počasi ohlajajo, vodo od kuhanih testenin pa shranimo.Čemaževa smetanova omaka za testenineV bolj globoki ponvi (voku) segrejemo olje in najprej prepražimo narezano čebulo, če bomo uporabili svežo in nasekljan česen, ko zadiši po čebuli in česnu, dodamo še korenček in slanino. Med stalnim mešanjem pražimo na zmernem ognju 3 – 5 minut, nato dodamo še čemaž, popražimo še 2 – 3 minute, posolimo in dodamo kislo smetano, dobro premešamo, po potrebi dodamo vodo od kuhanja testenin in ponev umaknemo iz štedilnika, da se omaka počasi ohlaja.

Na krožnik naložimo delno ohlajene testenine in jih prelijemo z omako iz čemaža (omako in testenine lahko, po želji, združite in premešate že v ponvi). Če jed ponudimo delno ohlajeno, je obrok bolj kompakten in nas spominja na solato.

Čemaževa smetanova omaka za testenine

Kulinarika je veda, pri kateri se prepletajo okusi, vonji in pogledi, ki jih zazna samo ljubitelj dobro pripravljene hrane. Lučka Glaser

Solate so lahko sezonske ali celoletne

 1. Motovilec z jajcem v solati.
 2. Regrat in radič s krompirjem.
 3. Šparglji v solati.
 4. Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
 5. Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
 6. Endivija z redkvico in fižolom.
 7. Zelje s fižolom v solati.
 8. Cvetača v solati.
 9. Kitajsko zelje s fižolom v solati
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor