Rižota s česnovimi pski
Print Friendly, PDF & Email

Rižota s česnovimi pski ima rahel vonj in okus po česnu, pski ostanejo med rižem zelo kompaktni, se ne razkuhajo in so idealni v kombinaciji z rižem, ki se prav tako ne sme razkuhati.

Cvetove posajenega česna, ki se na dolgih steblih konec spomladi ali začetku poletja dvignejo nad zelenim delom česna in se pripravljajo na cvet, je potrebno porezati, še preden zacvetijo, da česen v zemlji pridobi na debelini in tako stebelca, ki so še mehka, lahko zelo koristno uporabimo tudi v kulinariki.
Ime pski so, po pripovedovanju ljubiteljev vrtnarjenja, dobili ob glasu, ki se sliši, ko steblo prelomimo.

Pripomočki za pripravo rižote s česnovimi pski:

  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • štedilnik
  • krožnik
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo rižote s česnovimi pski

Za štiri osebe:

  • 150 g pskov
  • 115 g riža
  • 2 žlice olivnega olja
  • kurkuma po okusu
  • 200 ml vode
  • sol po okusu

Postopek za pripravo rižote s česnovimi pski

Naberemo mlade, še zelene pske in jih operemo v hladni vodi.

Narežemo jih na dolžino enega do dveh centimetrov, v kozico damo olivno olje, narezane česnove pske, riž in pražimo med mešanjem od tri do štiri minute.

Vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo kurkumo in posolimo, kozico pokrijemo in kuhamo na rahlem ognju, med kuhanjem večkrat premešamo, da se rižota ne prime na dno posode, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste riža, zato je priporočljivo da preberete navodilo o kuhanju riža, ki se nahaja na embalaži. Prav tako se lahko zgodi, da bo druga vrsta riža popila več vode, zato lahko, da jo boste morali med kuhanjem še kaj doliti.

Tako kuhano rižoto s pski postrežemo na krožniku, že sam pogled na krožnik nam pove, da smo dobili nekaj čudovitega, okusnega in zanimivega.

Izkoristite dobrote iz vrta, če pa boste imeli srečo, boste česnove pske dobili tudi na tržnici. Lučka Glaser

Pski še malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor