Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo
Print Friendly, PDF & Email

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo je hitro pripravljen in lahek samostojen obrok ali pa ga ponudimo kakor prilogo. Šparglji imajo nežen okus in zaradi dveh vrst kaše ter riža, ki jih dodamo v enaki količini, je tako pripravljena rižota lahka in nasitna.

Če bomo rižoto s šparglji ponudili, kot prilogo se zraven lepo podajo pečena piščančja prsa iz pečice ali pečena piščančja bedra s kurkumo, pa tudi telečja rebra iz pečice, goveji zrezki z jurčki v omaki, goveji zrezki po lovsko, …

V naših kuhinjah vse premalo uporabljamo šparglje, ki nam lahko obogatijo jedilnik, saj jih lahko pripravimo na veliko načinov. Šparglji imajo zaradi svojih sestavin nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa veliko vitamina K, folne kisline ter železa.

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Pripomočki za šparglje v rižoti:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za šparglje v rižoti:

Za 2 osebi:

  • 250 g špargljev
  • 50 g ajdove kaše
  • 50 g prosene kaše
  • 50 g riža
  • 2 žlici olivnega olja
  • morska sol po potrebi
  • 1 žlička currya
  • 550 ml vode

Priprava špargljev v rižoti s proseno in ajdovo kašo

Najprej pripravimo šparglje, v hladni vodi jih operemo, da so čisti, nato jih naložimo v cedilo, da se delno osušijo, ter jih z lupilcem za krompir na spodnjem olesenelem delu olupimo, da ostane samo mehak del, v skodelico odtehtamo riž, ajdovo in proseno kašo. Priporočam, da uporabite riž, ki ima podoben čas kuhana kot kaši (cca. 15-18 minut).

Olupke špargljev lahko uporabimo za pripravo okusnega špargljevega čaja.

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Špargljeve spodnje dele narežemo od 0,7 do 1 cm dolge koščke po širini in jih damo kuhati v osoljeno vodo za 5 minut, da vrejo,  vrhnje dele špargljev, približno 5 cm shranimo za poznejšo uporabo, ker so zelo mehki in potrebujejo krajšo termično obdelavo. V kozico damo olje, dodamo riž, ajdovo in proseno kašo ter curry in na rahli temperaturi vse prepražimo.

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Nato dodamo še vrele šparglje s tekočino, med mešanjem kuhamo še 10 minut.

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Če pa ste uporabili riž, ki se dlje kuha, prilagodite čas kuhanja,  5 minut pred koncem kuhanja dodajte tudi vrhnje dele špargljev in vse sestavine dobro premešajte.Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo

Kuhajte še 5 minut. Preizkusite, če je riž kuhan in ali je jed dovolj slana, po potrebi dosolite.

 

Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašoRiž in kaše se dopolnjujejo v vsebini in okusu, preizkusite, meni je všeč. Lučka Glaser

Poglejte še ostale moje recepte za pripravo špargljev:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor