Ječmenova bela kava
Print Friendly, PDF & Email

Ječmenova bela kava je napitek, ki si ga največkrat pripravimo za zajtrk. Praženi ječmen in korenine cikorije dajeta okusen nadomestek kavi, ki so jo kuhali že v starih časih in je, v kombinaciji z mlekom in kosom kruha, služila kot zajtrk. Lonec kuhane črne ječmenove kave pa je tudi služil za osvežitev preko celega dne, da so se odžejali po trdem težkem delu. Ječmenova črna kava je najbolj zdrav napitek, ki ne vsebuje kofeina in je bila zelo priljubljena v industrijskih in rudarskih krajih, kjer ni bilo shrambe, v kateri se ne bi nahajal velik lonec kuhane kave iz praženega ječmena in cikorije.

Pripomočki za ječmenovo belo kavo:

  • lonec brez pokrovke
  • štedilnik
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • žlica
  • posoda za mleko
  • lonček

Sestavine za ječmenovo belo kavo

Za dve skodelici kave po 200 ml

  • 20 g mešanice praženega ječmena in korenine cikorije (Proja)
  • 400 ml vode
  • mleko po okusu
  • sladkor po okusu

Postopek za kuhanja ječmenove bele kave:

V primerno velik lonec nalijemo 300 ml hladne vode in dodamo praženo mešanico ječmena in cikorije.

Na zmernem ognju lonec z vodo in mešanico segrevamo in čakamo, da mešanica začne počasi vreti, lonca ne pokrivamo, da nam kava ne prekipi in se razlije po štedilniku. Takoj, ko začne vreti, jo začnemo z žlico mešati toliko časa, da se pene razgubijo, lonec odstavimo s štedilnika in še vrelo kavo prelijemo s 100 ml mrzle vode. Kuhano kavo odstavimo za 10 minut v hladen prostor, da se mešanica ječmena in cikorije naravno usede na dno lonca.

Kavo, ki je ohlajena, odlijemo v lonček, cedila ne rabimo, saj se kava naravno očisti in usedlina se nahaja na dnu lonca. Po želji kavo segrejemo, lahko dodamo mleko in sladkor.

Mešanica kave praženega ječmena in korenine cikorije ima prijeten vonj in okus po kavi, z dodatkom mleka, koščkom kruha, masla in marmelade pa si lahko pripravimo okusen in slasten zajtrk.

Vrnimo se nekaj desetletji nazaj in si pripravimo okusen mlečni zajtrk. Lučka Glaser

V shrambi in hladilniku pa boste našli shranke, ki bodo bodo popestrili zajtrk in pitje bele ječmenove kave.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor