Suhi veliki ocvirki
Suhi veliki ocvirki si tradicionalno pripravljamo v zimskem času, da si pripravimo zalogo prigrizkov, maščob in mesa za dolge zimske dni.
Najboljši in najlepši suhi veliki ocvirki nastanejo, če uporabimo slanino iz svinskega hrbta. Suhe velike ocvirke lahko uporabimo za prigrizek, ali pa kot dodatek krompirju, žgancem, kisli repi ali zelju, v spomladanskem času pa tudi regratu v solati.
Pripomočki za pripravo suhih velikih ocvirkov
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo suhih velikih ocvirkov
Za 700 g suhih velikih ocvirkov in 1100 ml čiste masti:
- 2300 g slanine
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 čebula
- sol po okusu
Postopek za pripravo suhih velikih ocvirkov
Slanino narežemo na večje kose, velike približno 3 cm, večji kot so kosi, večji so tudi suhi ocvirki. Narezano slanino damo v večji lonec, dolijemo vodo, da se slanina ne prime na dno posode in začnemo na zmernem ognju segrevati.
Ko se začne slanina topiti dodamo celo olupljeno čebulo (nič ne sekljamo) in med stalnim mešanjem pražimo slanino, da začne dobivati svetlo rjavo barvo, nato dodamo mleko, ki ga predhodno segrejemo. Pri dodajanju mleka moramo biti pazljivi, saj vroča mast vzkipi in vas lahko opeče in se razlije po štedilniku. Dodano mleko pripomore, da so ocvirki hrustljavi in dobijo enakomerno temnejšo rjavo barvo. Čas topljenja je okvirno 2 uri, zelo pa je odvisen od temperature, količine, velikosti in kvalitete slanine.
Ko so ocvirki že lepo porjaveli, odstranimo čebulo in vse skupaj stresemo na jušno cedilo, ki smo ga položili na drugo posodo, saj bomo vanjo ujeli mast in počakamo, da mast odteče, nato pa ocvirke stresemo na pladenj, na katerega smo razgrnili papirnate serviete, da popivnajo vso maščobo.
Posušene in ohlajene ocvirke stresemo v posodo ali kozarec s pokrovom, ki je primerna za shranjevanje živil. Hranimo jih v hladilniku ali hladni shrambi do treh mesecev. Mast, ki smo jo precedili, še toplo nalijemo v kozarce ali posodo in jih zapremo. Če želimo suhe velike ocvirke shraniti za daljši čas, jih zalijemo z mastjo, pri tem pazimo, da ne nastanejo zračni mehurčki.
Pogovorno so nekoč v nekaterih delih Slovenije, posebno ob Hrvaški meji, velikim suhim ocvirkom rekli tudi čvarki. Lučka Glaser
Slanino lahko stopimo in shranimo tudi na drugačen način:
Zraven suhih velikih ocvirkov pa zelo paše doma pečen kruh, pripravila sem vam nekaj receptov:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.