Medenjakova hišica
Medenjakova hišica je hišica, ki jo lahko imamo v trajen spomin, lahko jo naredimo za darilo svojim prijateljem ali pa jo pojemo, saj je izdelana iz okusnega kvalitetnega medenega peciva, ki je okrašeno s snegom iz beljaka. Zaradi dodanih začimb ima hišica prijeten vonj in okus. V tem receptu je sestavin za pripravo dveh medenjakovih hišic.
Vsakdo lahko naredi svojo hišico, jo okrasi samostojno ali pa skupaj s partnerjem, otroci, vnuki in tako z družimo preživi prijeten ustvarjalen čas.
Pripomočki za pripravo in izdelavo medenjakove hišice
- pekači iz pečice
- mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
- valjar
- modelček za izrezovanje medenjakove hišice (pripravimo iz kartona po spodnjem načrtu)
- mešalnik za stepanje snega, lahko ga stepemo tudi ročno
Sestavine za izdelavo medenjakove hišice
Za 2 medenjakovi hišici:
- 100 g masla, margarine ali svinjskega sala
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 80 g sladkorja
- 2 žlici medu
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1/2 žličke nastrgane limonine lupinice
- 1/2 žličke mlete kurkume
- 1 žlička jedilne sode bikarbone
- 500 g pšenične moke tip 500
- 3 žlice mleka
Za beljakov sneg za okrasitev in lepljenje:
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- 1 žlička soka limone
- 50 g kokosove moke za posipanje zasnežene strehe in okrog hišice
Postopek priprave in izdelave medenjakove hišice
Najprej si pripravimo vse sestavine za izdelavo medenega testa, v skledo, v kateri bomo mešali testo, najprej damo 1 celo jajce in 1 rumenjak, maščobo, sladkor, med ter začimbe.
Vse sestavine mešamo, da postane vse skupaj penasto, nato dodamo sodo bikarbono in postopoma dodajamo še moko, med mešanjem dodamo še mleko.
V skledi nastane grudasto testo, ki ga preložimo na delavno površino in zgnetemo v gladko kepo testa.
Testo razdelimo na dva enaka dela in pustimo počivati 30 minut, da se bo testo lepše razvaljalo, v tem času pa pripravimo šablone iz kartona za lažje izrezovanje modela hišice (glej konec recepta).
Testo med peki papirjem razvaljamo na debelino 4 mm in izrežemo dele hišice )izrežemo tudi odprtine za okna, vrata, …), ki jih naložimo na pekač obložen s peki papirjem in pečemo v ogreti pečici brez ventilatorja na 180 °C, 10 – 12 minut. Pečene dele medenjakove hišice ohladimo na ravni podlagi.
Vsak del testa zadostuje za eno hišico.
Za podlago medenjakove hišice izrežemo tudi okrogel del, ki meri 20 cm in ga pečemo po enakem postopku kakor hišico.
Sedaj pripravimo sneg za okrasitev hišice in lepljenje, v posodi smo shranili beljak, dodamo mu še sok limone.
Med postopnim stepanjem vmešamo ves mleti sladkor, da se nam naredi trd beljakov sneg, ki ga lahko naložimo v injekcijo z nastavkom za polnjene krofov ali pa v vrečko, ki ji odrežemo vogalček, da bomo lahko pisali, risali in lepili.
Ohlajene dele medenjakove hišice najprej okrasimo z beljakovim snegom po lastni želji in pustimo na sobni temperaturi, da se beljakov sneg posuši.
Najprej namažemo s snegom iz beljaka spodnji in stranski del dveh stranic, jih stisnemo skupaj na podlagi ter jih držimo 2 do 3 minute, da se beljak utrdi, nadaljujemo z drugima dvema stranicama. Če želimo, da je streha zasnežena, jo premažemo s snegom iz beljakov, čez pa potrosimo kokosovo moko, preden streho damo na hiško.
Morda pa želimo samo narisati zidake na strehi, potem lahko streho samo nalepimo na hišico tako, da s beljakov sneg nanesemo na dele hiške, kjer se bo streha dotikala in položimo streho na stranice in podržimo 2 do 3 minute, ko prilepimo obe strani strehe jih zlepimo še po sredini, dodamo pa lahko tudi dimnik.
Tako tudi lahko okrasimo streho in okolico medenjakove hišice, ki je manj zasnežena.
Kjer pa je več snega na strehi, ga je tudi v okolici hišice več, zato okoli hišice namažemo s beljakovim snegom in potrosimo z kokosovo moko.
Okrasite po svojih željah in domišljiji.
In še navodila za načrt izrezovanja hišice.
Vsak del izrežemo 2 krat, da dobimo vse stranice za izdelavo 1 hišice. Hišico si lahko oblikujete tudi po svoji ideji, jo zmanjšate ali pa povečate.
Vsakdo lahko naredi drugačno hišico, vse bodo unikatne in lepe, če je večja družina lahko naredi kar manjšo vasico ali del ulice …
Popestrimo si dneve, s pozitivno izvirnostjo in kreativnostjo pri sebi in svojih najdražjih. Lučka Glaser
Če vas navdušijo peciva iz medenjakov in ostali piškoti, poglejte spodnje recepte:
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Piškoti vanilice.
- Linški piškoti brez jajc.
- Rumove zvezdice – piškoti iz testomata.
- Piškoti s čokolado in orehi – piškoti iz testomata.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Janeževi upognjenci.
- Salovčki.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Čokoladni salovi žepki z marmelado.
- Španski vetrci.
- Domače breskvice.
- Piškoti -marmeladne tortice.
- Skutni žepki z marmelado.
- Piškoti za diabetike.