Enostavna obrnjena slivova pita
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna obrnjena slivova pita je sočna sladica z rahlim biskvitom in okusom po slivah. Je enostavna za pripravo, lahko nam pomagajo tudi najmlajši. Meni sta vnuka Jan in Karin zelo pomagala pri izdelavi  obrnjene slivove pite ter seveda sta bila glavna pri fotografiranju. Vsi skupaj pa smo jo z veseljem pojedli ob enolončnici in kolikor je je še ostalo, smo si jo privoščili ob domačem soku.

Slivova pita, obrnjena in enostavna
Foto: Jan Glaser

Pripomočki za obrnjeno slivovo pito

  • pečica
  • pekač 35 x 21 cm

Sestavine za obrnjeno slivovo pito

Za sadni del:

  • 1 kg sliv, svežih ali zamrznjenih
  • 170 ml slivove marmelade, ali okus po želji
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov

Za rahel biskvit:

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 220 g pšenične moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 200 ml mleka
  • 200 ml sončničnega olja ali olje po želji

Iz zgornjih sestavin boste dobili okoli 15 kosov slivove pite.

Priprava obrnjene slivove pite

Da bi v obrnjeni slivovi piti lahko uživali ne glede na letni čas, si v obdobju svežih sliv, slive pripravite po nasvetu za: zamrzovanje sliv za ozimnico.

Sveže slive najprej operemo in damo cedilo, da se osušijo, odstranimo jim peclje, z nožem jih razpolovimo in jim odstranimo koščice, očiščene naložimo v pekač, po katerem jih enakomerno porazdelimo. Obrnjene naj bodo tako, da je del, v katerem je bila koščica na vrhu, saj v vsako slivo damo marmelado (če marmelade nimate, lahko slive posujete s sladkorjem po lastnem okusu), potrosimo jih tudi z mletim cimetom in klinčki.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Jan Glaser

V posodo za pripravo biskvitnega peciva najprej damo jajca, sladkor in vanilin sladkor ter sestavine stepamo, da postanejo penaste.

Slivova pita, obrnjena in enostavna
Foto: Karin Glaser

Nato dodamo moko, pecilni prašek, mleko in olje in vse sestavine dobro umešamo, da postane testo gladko in brez grudic.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Karin Glaser

Testo prelijemo preko pripravljenih sliv v pekaču tako, da so vse slive prekrite.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Jan Glaser

Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C, klasične peke in pečemo 45 minut, da je pecivo lepo zapečeno.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Jan Glaser

Ohlajeno pecivo narežemo na koščke, velikosti in oblike po vaših željah.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Jan Glaser

Enostavno obrnjeno slivovo pito lahko ponudimo za zaključek kosila, ob enolončnici ali pa samostojno ob domačemu soku ali čaju.

Slivova pita, obrnjena in enostavna za pripraviti
Foto: Jan Glaser

Pripravite si lahko pito iz sliv, saj ima čudovit okus po slivah. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za okusne enolončnice, ki jih lahko ponudite poleg:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor