Enostavna obrnjena slivova pita
Enostavna obrnjena slivova pita je sočna sladica z rahlim biskvitom in okusom po slivah. Je enostavna za pripravo, lahko nam pomagajo tudi najmlajši. Meni sta vnuka Jan in Karin zelo pomagala pri izdelavi obrnjene slivove pite ter seveda sta bila glavna pri fotografiranju. Vsi skupaj pa smo jo z veseljem pojedli ob enolončnici in kolikor je je še ostalo, smo si jo privoščili ob domačem soku.
Pripomočki za obrnjeno slivovo pito
- pečica
- pekač 35 x 21 cm
Sestavine za obrnjeno slivovo pito
Za sadni del:
- 1 kg sliv, svežih ali zamrznjenih
- 170 ml slivove marmelade, ali okus po želji
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
Za rahel biskvit:
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 220 g pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 200 ml mleka
- 200 ml sončničnega olja ali olje po želji
Iz zgornjih sestavin boste dobili okoli 15 kosov slivove pite.
Priprava obrnjene slivove pite
Da bi v obrnjeni slivovi piti lahko uživali ne glede na letni čas, si v obdobju svežih sliv, slive pripravite po nasvetu za: zamrzovanje sliv za ozimnico.
Sveže slive najprej operemo in damo cedilo, da se osušijo, odstranimo jim peclje, z nožem jih razpolovimo in jim odstranimo koščice, očiščene naložimo v pekač, po katerem jih enakomerno porazdelimo. Obrnjene naj bodo tako, da je del, v katerem je bila koščica na vrhu, saj v vsako slivo damo marmelado (če marmelade nimate, lahko slive posujete s sladkorjem po lastnem okusu), potrosimo jih tudi z mletim cimetom in klinčki.
V posodo za pripravo biskvitnega peciva najprej damo jajca, sladkor in vanilin sladkor ter sestavine stepamo, da postanejo penaste.
Nato dodamo moko, pecilni prašek, mleko in olje in vse sestavine dobro umešamo, da postane testo gladko in brez grudic.
Testo prelijemo preko pripravljenih sliv v pekaču tako, da so vse slive prekrite.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C, klasične peke in pečemo 45 minut, da je pecivo lepo zapečeno.
Ohlajeno pecivo narežemo na koščke, velikosti in oblike po vaših željah.
Enostavno obrnjeno slivovo pito lahko ponudimo za zaključek kosila, ob enolončnici ali pa samostojno ob domačemu soku ali čaju.
Pripravite si lahko pito iz sliv, saj ima čudovit okus po slivah. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte za okusne enolončnice, ki jih lahko ponudite poleg:
- Zelenjavno mesna juha.
- Murke (kumare) s paradižnikom in krompirjem.
- Lojzijev lonec.
- Ričet s kranjsko klobaso.
- Beli fižol v mineštri po toskansko.
- Beli fižol zabeljen z ocvirki.
- Italijanska mineštra iz fižola in klobas.
- Italijanska krepka mineštra – minestrone.
- Ruska zeljnata juha šči.
- Boršč, ruska juha.
- Jota iz kisle repe po receptu moje babice.
- Kumare s krompirjem.
- Kumare s hrenovko v enolončnici.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Štorovke ali mraznice s krompirjem.
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Vampi s krompirjem.
- Ričet brez mesa.
- Pivska mesno zelenjavna obara.
- Porova mineštra z govejim mesom.
- Telečja obara (ajmoht).
- Stročji fižol v mineštri.