Brstični ohrovt z maslom
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt z maslom je dobrodošla priloga vsem vrstam mesa, krompirju, lahko pa ga postrežemo tudi samostojno, saj nam zelo popestri jedilnik.
Brstični ohrovt ima podobne lastnosti, kot brokoli ali zelje in spada v vrsto križnic in je vzgojen v Evropi. Rastlina je dvoletnica in spada med najmlajše vrste križnic, saj so ga začeli pridelovati šele pred dobrimi stotimi leti. Brstični ohrovt vsebuje veliko indolov, folne kisline, vitamine kot so: A, B3,B6, C, rudnine, fosfor, kalij, kalcij in železo, bogat pa je tudi z vlakninami. Ljudska medicina pa mu tudi prepisuje močno krepitev imunskega sistema.

Pripomočki za pripravo brstičnega ohrovta z maslom:

  • lonec
  • cedilo
  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • žlica
  • skodelica za serviranje

Sestavine za brstični ohrovt z maslom

Za dve osebi:

  • 250 g očiščenega brstičnega ohrovta
  • 50 g masla
  • 1 žlica drobtin
  • sol po okusu

Postopek priprave brstičnega ohrovta z maslom

Brstični ohrovt dobro očistimo, odstranimo vse slabe liste in ga dobro pregledamo, da se med lističi ne skrivajo redni obiskovalci vrta. Očiščen brstični ohrovt dobro operemo in ga opranega pustimo na cedilu, da se vsa voda iz njega izcedi. V trgovini ali na vrtu dobimo tudi kompaktne trde glavice brstičnega ohrovta, ki pa jih pred kuhanjem prerežemo.

Med tem časom,  ko se brstični ohrovt odceja, v lonec nalijemo vodo (1500 ml) jo postavimo na štedilnik in zavremo, vode ne smemo pozabiti posoliti.

Brstični ohrovt, ki smo ga imeli opranega na cedilu, stresemo v vrelo slano vodo in ga pustimo vreti na zmernem ognju še največ pet minut. Daljše kuhanje brstičnega ohrovta povzroči, da voda iz rastline potegne vse koristne snovi, ki jih vsebuje.

Po petih minutah stresemo brstični ohrovt na cedilo in pustimo, da se voda v kateri smo ga kuhali počasi odceja.

Nasvet
Vodo od kuhanja brstičnega ohrovta lahko shranimo za zalivanje juh, enolončnic, itd., saj vsebuje veliko mineralov.

V ponvi stopimo maslo, dodamo drobtine in jih na lahkem ognju pražimo toliko časa, da drobtine dobijo lepo zlato rjavo barvo.

Skuhan in precejen brstični ohrovt, naložimo v servirno posodo in ga potresemo z drobtinami, ki smo jih prepražili na maslu.

Naj bo iz vrta ali trgovine, brstični ohrovt nam tudi brez mesa zmerom prija. Lučka Glaser

Poleg priporočam, da postrežete:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor