Narastek iz krompirja in ohrovta
Print Friendly, PDF & Email

Narastek iz krompirja in ohrovta je lahko samostojni obrok ali dodatek mesnim jedem. Ohrovt je poznan po tem, da vsebuje veliko vitaminov A, C, B in E. Zaradi vsebovanja vitaminov spada listnati ohrovt med najbogatejša vitaminsko bogata živila. V kulinariki ga premalo uporabljamo, saj imamo še zmeraj negativno mnenje o tej rastlini, ki bi morala biti saj dvakrat tedensko na jedilniku.

Pripomočki za pripravo narastka iz krompirja in ohrovta:

  • lonec za kuhanje krompirja
  • skleda
  • korito ali skleda za pranje
  • lonec za kuhanje ohrovta
  • cedilo
  • sekljalnik
  • pekač velikosti 27 x 22 cm
  • štedilnik
  • pečica
  • lopatica
  • krožnik

Sestavine za pripravo narastka iz krompirja in ohrovta

Za štiri osebe:

  • 500 g krompirja
  • 500 g kodrolistnega ohrovta
  • 180 g lahkega jogurta ( 1,3 mm.m.)
  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • 100 g sira gauda
  • muškatni orešček
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek priprave narastka iz krompirja in ohrovta:

Krompir operemo in ga damo kuhati, čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja. Ko je krompir kuhan, ga olupimo, da ga imamo pripravljenega za nadaljevanje priprave narastka iz krompirja in ohrovta.

Ohrovt dobro operemo, odstranimo slabe dele listov in ga razrežemo na manjše dele. Kuhamo ga toliko časa, da se ohrovt zmehča, nato ga stresemo na cedilo, da odteče voda, v kateri se je kuhal ohrovt.

Kuhan ohrovt stresemo v sekljalnik in ga na drobno sesekljamo.

Dodamo še jogurt, 1 jajce, muškatni orešček, posolimo in ponovno dobro premešamo.

Najprej naložimo v pekač polovico na rezine narezanega krompirja in prelijemo s sesekljanim ohrovtom.

V prazno posodo sekljalnika naložimo drugo polovico krompirja, 1 jajce, mleko, muškatni orešček in sir.

Vse skupaj sesekljamo, da dobimo gosto tekočo maso, ki jo prelijemo, kot tretjo plast, čez ohrovt.

Pekač damo v ogreto pečico na 180°C (klasična pečica) in pečemo približno 30 minut. Ko je narastek pečen, ga vzamemo iz pečice, počakamo, da se malo ohladi, nato ga narežemo na poljubne kose in ga postrežemo.

Nasvet
Ohlajeni narastek iz krompirja in ohrovta se veliko lepše razreže in servira.

Lep, zdrav in okusen je ta narastek iz krompirja in ohrovta. Lučka Glaser

Tudi ostali moji recepti so zanimivi, zato jih preberite in jih tudi poizkusite pripraviti, ne bo vam žal.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor