Kodrolistni ohrovt z jajci
Print Friendly, PDF & Email

Kodrolistni ohrovt z jajci je okusna jed, ki pa ji zelo težko opredelimo vonj in okus, saj nobena sestavina nima izrazitega vonja in okusa, tako lahko rečemo, da ima blag nežen okus in kot takšno, lahko to jed ponudimo kot prilogo različnim mesnim jedem, lahko pa tudi kot samostojni obrok za npr. večerjo.

Kodrolistni ohrovt vsebuje veliko vlaknin, vitamina C, B6, A in K, kot tudi fosforja in kalija. Kodrolistni ohrovt ne potrebuje v zimskem času shrambe, saj dobro prenaša mraz in tako imamo lahko celo zimo na vrtu zelenjavo, ki je polna vitaminov in mineralov.

kodrolistni ohrovt z jajci

Pripomočki za pripravo kodrolistnega ohrovta z jajci

  • multipraktik ali sesekljalnik
  • pekač velikosti  27 x 22 cm

Sestavine za pripravo kodrolistnega ohrovta z jajci

Za štiri osebe:

  • 400 g kodrolistnega ohrovta
  • 4 jajca
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 30 g surovega masla
  • 3 vejice peteršilja
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • voda po potrebi

Postopek za pripravo kodrolistnega ohrovta z jajci:

Kodrolistni ohrovt dobro pregledamo, odstranimo vse slabe liste in ga operemo. Oprane liste stresemo v lonec in dolijemo toliko vode da so listi prekriti, posolimo in lonec pokrijemo ter postavimo na štedilnik, ko voda zavre, pustimo vreti tri do pet minut, da se listi kodrolistnega ohrovta zmehčajo.

kodrolistni ohrovt z jajci

Kuhane liste kodrolistnega ohrovta stresemo na cedilo, da voda odteče in ga v multipraktiku sesekljamo.

kodrolistni ohrovt z jajci

S pomočjo silikonskega čopiča z oljem premažemo pekač velikosti 27 x 22 cm in vanj naložimo in enakomerno porazdelimo sesekljane liste.

kodrolistni ohrovt z jajci

V skodelico vbijemo jajca, jih premešamo in rahlo posolimo, potresemo s poprom in z njimi prelijemo kodrolistni ohrovt v pekaču, nato čez potresemo drobno nasekljan peteršilj in na koncu dodamo še na tanke rezine narezano surovo maslo.

kodrolistni ohrovt z jajci

Navadno pečico segrejemo na 180 °C in pečemo približno 30 minut, da kodrolistni ohrovt dobi lepo nežno zlato rjavo barvo. Ko pekač vzamemo iz pečice, počakamo 15 do 20 minut, da se malo ohladi, potem jed narežemo na poljubno velike kose, ki jih ponudimo samostojno ali kot prilogo.

kodrolistni ohrovt z jajci

Tudi iz zelenjave se da z malo truda pripraviti zanimiv okusen izdelek. Lučka Glaser

Pa še nekaj koristnih nasvetov za različno uporabo ohrovta:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor