Ocvrti sir
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrti sir je priljubljena jed med ljubitelji  brezmesnih obrokov, saj si z različno zelenjavo, ki jo dodajo in je lahko surova ali toplotno obdelana, sestavijo popoln obrok.

Zgodovina sira in njegova priprava je zelo pestra, saj naj bi prvi sir v Evropo prišel iz Male Azije, kasneje pa so v Evropi razvili še nove vrste sira, posebno v Italiji, pod imenom parmezan in v Franciji mehak francoski sir kamamber z belo plemenito plesnijo.

Ocvrti sir

Pripomočki za pripravo ocvrtega sira:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo ocvrtega sira:

Za štiri osebe:

  • 400 g sira tilzit, ali druge vrste sira primernega za cvrtje
  • 2 jajci
  • 3 žlice bele moke tip 500
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 1 žlička zdrobljenega timijana
  • 500 ml olja za cvrtje
  • poper po okusu

Po želji:

  • 1 paradižnik za dekoracijo
  • 3 vejice peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo ocvrtega sira:

Sir narežemo na debelino 10 do 15 mm , če ima sir trdo zunanjo skorjo, jo je potrebno odstraniti.

Ocvrti sir

Narezan sir naložimo na delovni pult ali kuhinjsko desko in ga potresemo z zdrobljenim timijanom po obeh straneh. Ker je sir že dovolj slan, ga ni potrebno dodatno soliti.

Ocvrti sir

Pripravimo si tri posodice; v prvo damo moko, v drugo stepena jajca in tretjo krušne drobtine, v istem vrstnem redu v pripravljenih sestavinah za paniranje povaljamo koščke sira potresene z zdrobljenim timijanom, pri tem moramo paziti, da so dobro povaljamo tudi robove sira, da se kasneje, med cvrtjem, sir ne razlije.

Ocvrti sir

Tako pripravljen sir nalagamo na pladenj, tako da imamo za cvrtje pripravljene vse koščke sira.

Ocvrti sir

 

V dovolj visoki posodi segrejemo olje in v njem cvremo koščke sira, da dobijo lepo zlato rumeno barvo po obeh straneh.

Ocvrti sir

Ocvrti sir je zelo priljubljen med vegetarijanci, toda tudi ljubitelji mesa se ga ne branijo. Lučka Glaser

Kot prilogo lahko poleg ponudimo vso vrsto zelenjave, pripravljeno na različne načine:

Ali pa različne solate:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor