Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako
Telečja pečenka, ki je pečena v pečici z naravno omako, je nežnega okusa in z njo si lahko sestavimo zdrav obrok. Ker za marinado uporabimo samo sol in olje, s tem dosežemo, da pečenka ohrani pristen in nežen okus teletine, z omako pa še okrepimo sočnost in okus pečenke.
Pomembno pa je, da si vzamemo čas za pečenje, ker le tako dosežemo rahlost telečje pečenke, za samo pripravo pa ne potrebujemo veliko časa.
Pripomočki za pripravo telečje v pečici z naravno omako
- električna pečica
- palični mešalnik
Sestavine za telečjo pečenko v pečici z naravno omako
Za šest oseb:
- 1500 g telečjega plečeta ali ledvičnega dela brez kosti
- 50 ml olja
- 22 g soli ali po okusu
Za naravno omako:
- 500 ml vode
- 60 g masla
- 1 žlica bele moke tip 500
- sol po okusu
Za prilogo in dekoracijo:
- pečen krompir v koščkih
- listi solate
- 1 paradižnik
Priprava telečje pečenke v pečici z naravno omako
Telečje meso mariniramo samo v olju in soli, uporabimo približno 15 g soli za vsak kilogram surovega telečjega mesa, tako dosežemo, da pečenka ohrani pristen in nežen okus teletine.
Marinirano telečje meso pustimo stati 50 do 60 minut, da se meso prepoji s soljo, nato ga prekrijemo z aluminijasto folijo. Navadno pečico segrejemo na od 200 °C do 220 °C in pokrito marinirano telečje meso pečemo 60 minut.
Nato ga odkrijemo, obrnemo, ga ponovno pokrijemo in pečemo še 45 minut.
Po 45 minutah vzamemo meso iz pečice, ga odkrijemo in z aluminijasto folijo pokrijemo prazen prostor v pekaču, da tekočina, ki je nastala pri peki ne izhlapi in ponovno damo v pečico za 15 – 20 minut, da meso dobi lepo nežno zlato rjavo barvo.
Iz pekača vzamemo meso in ga shranimo na krožniku ali pladnju, zavitega v aluminijasto folijo, da se ne izsuši in se okusi povežejo. V pekač, k soku od pečenke dodamo vodo, pekač vrnemo v ogreto pečico, ki je ostala še vroča od pečenja in med večkratnim mešanjem pustimo še za 10 – 15 minut, da se stopijo v vodi vse sestavine, ki so iztekle iz pečenke in tako pripravimo tekočino za omako.
V kozici stopimo maslo in na njem prepražimo moko, da dobi nežno lešnikovo barvo,
nato dodamo pripravljeno tekočino od pečenega telečjega mesa.
S paličnim mešalnikom premešamo, da dobimo žametno, gladko omako, ki jo pustimo vreti 10 minut, tako imamo pripravljeno omako, ki služi kot preliv narezane telečje pečenke.
Telečjo pečenko narežemo prečno po tkivu, naložimo na krožnike in prelijemo z omako, kot prilogo pa dodamo lepo pečen krompirček, za dekoracijo pa list solate, peteršilja in rezino paradižnika.
Pri kuhanju ni dovolj, da je obrok samo lep za oči, mora biti tudi okusen. Lučka Glaser
Zraven dobrega mesa se priležejo tudi različne solate:
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Kislo zelje v solati.
- Radič s polivko iz čemaža.
In različne priloge:
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Polenta za vse generacije.
- Koruzni žganci.
- Beli žganci s krompirjem.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Špinačni njoki.