Bučkini polpeti s šunko in sirom
Bučkini polpeti po tem receptu so rahli zaradi bučk, z okusom po šunki in siru, ki sta dodana. So nasitni in okusni, pripravljeni pa hitro.
Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v bučah pa so: C, B1 , B2, B5 , B6 in E . Buče vsebujejo celo beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu, 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo.
Pripomočki za pripravo bučkinih polpet s šunko in sirom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo bučkinih polpet s šunko in sirom
Za 4 osebe:
- 800 g bučk cuket (svežih ali zamrznjenih) ali drugih jedilnih bučk ali buč
- 200 g pica šunke ali šunke
- 200 g ribanega sira ementalca 45% m. m., lahko tudi druge vrste sira
- 2 jajci
- 150 g pšenične moke tip 850, lahko tudi drugačne vrste moke
- 1 žlička sesekljanega česna
- morska sol po okusu
- poper po želji
- šopek peteršilja
- 150 g krušnih drobtin
- 200 ml olja za cvrtje
Priprava bučkinih polpet s šunko in sirom
Mlade poletne bučke so najokusnejše v času njihove rasti, čeprav jih dobimo v naših trgovinah vse leto in si jih lahko privoščimo kadarkoli si jih zaželimo. Pri bučkah preverimo ali imajo trdo lupino in jih, če je temu tako, olupimo, prerežemo jih na polovico in odstranimo semena, če so ta že trda, mehka semena lahko uporabimo za odlično bučno juho.
Pripravimo še vse ostale sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo bučkinih polpet s šunko in sirom, da bo priprava potekala bolj hitro.
Bučke naribamo strojno ali ročno na velikost kakor za repo, posolimo in pustimo 30 minut, da izločijo vodo, potem jih damo na cedilo, da voda odteče, nato jih damo ponovno v skledo. Šunko narežemo na rezine nato pa še na manjše kose.
Bučkam dodamo najprej narezano šunko, nariban sir nato še nasekljan česen in peteršilj, dodamo še dva rumenjaka in poper ter vse sestavine dobro premešamo.
Premešanim sestavinam dodamo še moko ter ponovno dobro premešamo.
Beljaka stepemo v trd sneg, ki ga na koncu rahlo zamešamo v maso za bučkine polpete.
Pripravljeno maso za polpete z žlico oblikujemo v manjše polpete in jih paniramo (povaljamo) v drobtinah z obeh strani.
Ocvremo v segretem olju, da se zlato zapečejo na obeh straneh.
Pečene bučkine polpete s šunko in sirom polagamo na papirnati prtiček, da popivna odvečno maščobo, nato jih zložimo v posodo, v kateri jih bomo postregli.
Bučkini polpeti s šunko in sirom se lahko postrežejo topli ali pa hladni poleg različno pripravljenih jedi iz krompirja in različnih solat (spodaj najdete nekaj idej).
Bučke obožujem in jih pripravljam v zelo različnih receptih. Lučka Glaser
Ideje za priloge:
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir s korenčkom.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Beli žganci s krompirjem.
- Zapečen krompirjev pire z jajci.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Pražen krompir.
Ideje za solate:
- Krompirjeva solata.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Endivija z redkvico in fižolom.