Pire krompir s kislo smetano
Pire krompir s kislo smetano je okusen, kremast in je odlična priloga vsem vrstam mesa in zelenjavi, lahko pa ga ponudimo tudi kot samostojen obrok. Krompir je po pomembnosti četrta kulturna rastlina pri pridelavi hrane na svetu in je tudi v slovenski kuhinji redno prisoten pri pripravi raznih prilog in enolončnic.
Priprava krompirja je zelo enostavna, lahko ga skuhamo v vodi, olupimo in malo posolimo, spečemo v žerjavici, kar je zelo priljubljeno na piknikih, dodamo mu razne začimbe in izboljšamo in obogatimo njegov okus, najbolj pa je poznan pražen krompir.
Pripomočki za pire krompir s kislo smetano
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pire krompir s kislo smetano
Za štiri osebe:
- 1000 g krompirja
- 4 žlice kisle smetane
- voda po potrebi
- sol po okusu
Priprava pire krompirja s kislo smetano
Krompir olupimo in ga operemo v hladni vodi.
Olupljen krompir narežemo na poljubno velike kose in ga še enkrat splaknemo pod tekočo vodo.
Nato ga stresemo v lonec in dolijemo toliko vode, da je krompir prelit. Krompir posolimo in ga kuhamo 15 do 20 minut, čas kuhanja pa je odvisen tudi od velikosti narezanih kosov in vrste krompirja.
Kuhan krompir s penovko preložimo v drugo posodo, tekočino pa shranimo. S tlačilko najprej grobo pretlačimo krompir, nato dodamo 1 žlico kisle smetane in nadaljujemo s tlačenjem, da krompir postane gladka zmes, če imamo občutek, da je zmes krompirja pregosta, dolijemo vodo, ki smo jo shranili od kuhanja krompirja.
Kisla smetana se odlično poda k krompirju, saj ga naredi kremastega in tudi krompirju spremeni in izboljša okus, zato preostale 3 žlice kisle smetane razdelimo kot dodatek postreženemu krompirju.
Nekoč so dejali, kdor ima srečo, ta ima krompir in to velja še danes. Lučka Glaser
Zraven krompirja s kislo smetano pa lahko ponudimo:
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Svinjska ribica iz pečice z zelenjavo.
- Pečenka iz svinjske vratovine.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Mesna štruca s sirom.
- Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Telečji zrezki v naravni omaki.
- Sočen segedin golaž z govedino.
- Nadevane paprike s svinjskim mesom.
- Svinjska jetrca v vinski omaki.
- Panirana svinjska jetra.
- Bučkini polpeti s šunko in sirom.
- Ocvrti sir.