Pečenka iz svinjske vratovine
Print Friendly, PDF & Email

Pečenka iz svinjske vratovine je okusna, mehka, dišeča, postrežena skupaj z omako iz jedilnih buč, nas kar vabi, da jo poizkusimo.

Zaradi sestavine mesa in njegove strukture, je svinjska vratovina v kulinariki zelo priljubljena, saj jo lahko pripravimo v enem kosu, kot pečenko ali  kot zrezke, ali pa jo uporabimo za obogatitev raznih enolončnic. Danes vam zaupam kako speči pečenko iz svinjske vratovine, da bo še posebej okusna.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Pripomočki za pripravo pečenke iz vratovine

 • pečica
 • ovalni pekač s pokrovom velikosti 35 x 25 cm (če pokrova nimamo, alu folija)

Sestavine za pripravo pečenke iz vratovine

Za deset obrokov:

 • 2000 g svinjske vratovine
 • 1 glava česna
 • pol čebule
 • 2 žlici svinjske masti
 • 200 ml tople vode
 • 5 listov lovorja
 • 1 žlica suhe jušne zelenjave ali sveže
 • poper po okusu
 • sol po okusu

Za pripravo in zgostitev omake:

 • tekočina od pečenja vratovine
 • 420 ml pečenih bučk (postopek v nadaljevanju)

Priprava pečenke iz svinjske vratovine

Izbrani kos vratovine položimo v pekač.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Česen olupimo in ga prerežemo po dolžini na polovico, če so stroki česna veliki, pa tudi na četrtinke. Z ostrim koničastim nožem naredimo zareze v meso in vanje vstavimo narezane stroke česna, ki jih enakomerno razdelimo po  zgornjem delu vratovine.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Kos svinjske vratovine nato obložimo s čebulo, ki smo jo narezali na rezine, dodamo še liste lovorja, in meso potresemo s poprom, suho jušno zelenjavo in soljo. Tako začinjeno meso pustimo na sobni temperaturi približno 1 uro, da se začimbe povežejo z mesom, ter se meso pred pečenjem ogreje na sobno temperaturo. V kozarec si pripravimo toplo vodo, v kozici pa stopimo mast.

Stopljeno mast enakomerno prelijemo po svinjski vratovini, dolijemo toplo vodo in z rokami malo privzdignemo meso, da se maščoba in voda razlijeta po pekaču.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Pekač pokrijemo s pokrovom, ali  z alu folijo, če nimamo pekača in navadno pečico segrejemo na 180 °C. Ko se pečica segreje, vanjo vstavimo pekač z mesom in pečemo 90 minut, pekač odkrijemo in pečemo še 90 minut, da meso dobi lepo zapečeno skorjico. Med pečenjem meso večkrat prelijemo s tekočino, ki je v pekaču, da se meso ne presuši in tako ostane sočno. Mesa med pečenjem ne obračamo.

Pečeno svinjsko vratovino vzamemo iz pečice in jo postavimo na mrežico, da se počasi ohlaja in se odcedi.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Delno ohlajeno meso najprej prerežemo, nato pa ga razrežemo na 10 do 15 mm široke rezine.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Pripravimo še omako, če smo buče že prej pripravili in zamrznili uporabimo te (pred tem jih odtajamo), sicer pa jedilne buče narežemo na večje kose in jih odstranimo sredinski del ter jih naložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo damo pekač z bučami, ki jih pečemo približno 45 minut, da postanejo mehke. Pečene buče vzamemo iz pečice, počakamo da se delno ohladijo in mehko pečeno sredico z žlico izdolbemo iz olupka in jo naložimo v posodo multipraktika in jo sesekljamo. Pripravljeno. Podrobnejši postopek z nasvetom za dolgotrajno shranjevanje, najdete tu.

V kozico najprej stresemo tekočino, ki je ostala od pečenja, nato pa dodamo še zmiksane pečene buče, dobro premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute in omaka je pripravljena.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Če imamo narezano in pečeno svinjsko vratovino že ohlajeno, jo naložimo v pripravljeno omako in nato toplo, skupaj z omako postrežemo.

Svinjska vratovina pečena v pečici

Naj bo vroča ali hladna, pečena svinjska vratovina obdrži ves svoj čarobni vonj in okus. Lučka Glaser

Za prilogo pa priporočam:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor