Jorkširski puding
Print Friendly, PDF & Email

Jorkširski puding je tradicionalna angleška jed, ki nadomesti kruh in ga ponudimo skupaj z raznimi omakami, pečenim in kuhanim mesom, sirom ali zraven vseh vrst prekajenega mesa. Raznolika priprava jorkširskega pudinga je zelo pestra in daje gospodinji široke možnosti pri oblikovanju in pripravi.

Pripomočki za pripravo jorkširskega pudinga:

  • model za mafline

Sestavine za pripravo jorkširskega pudinga:

Za štiri osebe:

  • 100 g bele gladke moke tip 500
  • 125 ml mleka
  • 1 jajce
  • 4 žlice masti z drobnimi ocvirki ali druga vrsta maščobe
  • sol po okusu

Postopek za pripravo jorkširskega pudinga

Moko, mleko, jajce in sol damo v posodo, če bomo uporabili ocvirke, ki so že slani, moramo biti previdni pri dodajanju soli.

Z metlico za ročno stepanje vse skupaj stepemo, da dobimo gosto tekočo maso brez grudic. Tako zmešano maso postavimo v hladilnik ali hladni prostor in pustimo počivati najmanj trideset minut.

Pečico segrejemo na 250 °C (klasična peka), model za mafline postavimo v pečico, da se dobro segreje, med tem času v posodici stopimo mast z ocvirki in jo razdelimo pozamezne posodice pekača za mafine, ki smo ga segreli in s pomočjo čopiča namastimo cele posodice za mafine.

Pripravljeno in ohlajeno maso nalijemo v posodice v višino 1/3, po želji lahko na vrhu dodamo še žličko ocvirkov.

Tako napolnjeno posodico za mafline postavimo v segreto pečico in pečemo približno trideset minut, oziroma toliko časa, da jorkširski pudingi narastejo in dobijo lepo zapečeno barvo, ko jih vzamemo iz pečice rahlo uplahnejo in na vrhu napravijo jamico v katero lahko tudi naložimo različne omake ali na drobno narezane mesne dobrote.

Če nam je zmanjkalo kruha si lahko na hitro pomagamo z jorkširskim pudingom. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor