Marinirana svinjska rebra na žaru
Print Friendly, PDF & Email

Marinirana svinjska rebra na žaru so slastna, mehka in okusna. Marinada dodatno zmehča meso in da pečenim rebrom tudi prijeten vonj, ki se širi v okolici žara in nas opominja, da se nekaj okusnega peče.

Postopki in priprave mesa za žar se razlikujejo, saj pri peki smo vsi mojstri žara, toda brez nabave kvalitetnega mesa, oglja in prave temperature, nam tudi peka na žaru ne bo uspela. Posebno, če bomo pozabili na pivo in ne bomo ugasnili plamena, ko se vname maščoba, ki kaplja na žarečo oglje, za gašenje plamena pa lahko uporabimo tudi vodo.

Svinjska marinirana rebra na žaru

Pripomočki za marinirana svinjska rebra na žaru

 • žar za pečenje
 • oglje, briketi ali bukova drva

Sestavine za marinirana svinjska rebra na žaru

Za štiri osebe:

 • 500 g svinjskih reber

Za marinado:

 • 50 ml olja po izbiri
 • 1 žlička sesekljanega česna
 • 1 žlička posušenega in zdrobljenega origana
 • 1 žlička posušenega in zdrobljenega rožmarina
 • 1 žlička suhe mlete rdeče paprike
 • 60 g sesekljane čebule
 • 1 žlička morske soli
 • mleti poper po želji ali okusu

Pečenje mariniranih svinjskih reber na žaru

V skledo, ki mora biti dovolj velika, da bomo vanjo dodali tudi svinjska rebra, damo vse sestavine, ki so potrebne za pripravo marinade in jih dobro premešamo.

Svinjska marinirana rebra na žaru

Svinjska rebra po dolžini narežemo na tanjše kose, če jih kupujemo pri mesarju, je najbolje, da svoje želje zaupamo mesarju in nam jih bo tudi pravilno narezal. Narezane kose svinjskih reber naložimo v skledo k marinadi in vse dobro premešamo, da se svinjska rebra prepojijo z marinado. Priporočljivo je, da tako pripravimo rebra vsaj 2 do 3 ure pred pečenjem, če pa jih pripravimo za naslednji dan, jih moramo shraniti v hladilniku.

Svinjska marinirana rebra na žaru

Pred začetkom pečenja zakurimo žar, da se dobro segreje, če smo imeli meso, ki ga bomo pekli v hladilniku, ga moramo pred pečenjem vsaj 3 do 4 ure  pred tem vzeti iz hladilnika in ga dati na sobno temperaturo, da se lepše in hitreje speče. Če imamo dovolj velik žar, lahko zraven svinjskih reber spečemo tudi druge dobrote iz žara, recimo koruzo, postrvi ali pa piščančji file.

Čas pečenja svinjskih reber na žaru, med stalnim obračanjem, je okoli 30 minut, čas pečenja je odvisen tudi od debeline reber in vročine žara. Rebra moramo peči na zmernem ognju, da ostanejo mehka in paziti, da plameni reber ne ožgejo in tako pokvarijo okus in izgled pečenih reber.

Pečena svinjska rebra ponudimo še vroča, zraven lahko ponudimo priloge po svoji izbiri in okusu.

Svinjska marinirana rebra na žaru

Veliko ljudi, je prepričano, da moraš imeti veliko znanja za peko na žaru, a jaz pravim, da je veliko težje kuhati in peči na štedilniku. Lučka Glaser

Nekaj povezav za različne priloge, ko si zaželimo peči na žaru, pomembno je, da priloge, solate… si izberete, da jih lahko naredite preden pričnete peči na žaru, da se resnično lahko predate uživanju in druženju:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor