Pečen fižol iz pečice
Fižol pečen v pečici je zelo nasitna gosta jed, ki jo pripravimo kot porcijski obrok. Sestavine, med katerimi je osnovna fižol v zrnju, kateremu z dodajanjem sestavin (prekajeno meso, klobasa, začimbe) velikokrat pozitivno vplivajo na našo prebavo, okus jedi je nepozaben, kremast. Pečen fižol iz pečice je lahko odlična priloga raznim pečenim jedem iz žara, mesnim jedem in solatam.
Pripomočki za pripravo pečenega fižola
- kozica
- deska za rezanje
- nož
- penovka
- tehtnica
- krožnik
- kuhalnica
- žlica
- kavna žlička
- štedilnik
- pečica
Sestavine za pripravo pečenega fižola
Za dve osebi:
- 400 g kuhanega rjavega fižola, lahko tudi fižol iz pločevinke
- 120 g prekajene slanine
- 120 g kranjske klobase
- žlica masti
- 2 srednje velika paradižnika
- 2 srednje veliki čebuli
- 1 čajna žlička nasekljanega česna
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 čajna žlička mlete ostre paprike
- 1 čajna žlička jušne zelenjave
- 1 lovorjev list
- ščepec šetraja
- vejica peteršilja
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek priprave pečenega fižola
V slučaju, da sami kuhate fižol, poglejte navodilo za kuhanje fižola v receptu: Fižolova kremna juha z ribano kašo in najprej skuhajte fižol.
Na deski za rezanje na drobno narežemo čebulo, kranjsko klobaso in slanino. V kozico damo na drobno narezano prekajeno slanino, žlico masti in rahlo prepražimo.
Ko je prekajena slanina popečena, dodamo na drobno narezano kranjsko klobaso, med mešanjem pražimo in popečemo za toliko časa, da je vse skupaj lepo zapečeno, nato vse skupaj s penovko poberemo iz kozice in preložimo na krožnik.
V kozico, ki smo jo izpraznili in v kateri je ostala maščoba od praženja, stresemo na drobno narezano čebulo, ki jo prepražimo, da postekleni, dodamo na drobno narezan česen, jušno zelenjavo in pražimo na zmernem ognju še eno do dve minuti.
Ko je vse skupaj prepraženo, dodamo na drobno narezan paradižnik, poper, šetraj, mleto sladko in ostro papriko, na drobno narezano vejico peteršilja, kuhan fižol v zrnju in lovorjev list.
Kozico pokrijemo in na zmernem ognju dušimo približno 5 do 10 minut.
Nato vse skupaj dobro premešamo in dodamo še na drobno narezano kranjsko klobaso in pečeno slanino, ki smo ju poprej že popekli in ponovno premešamo. Sestavine so pripravljene za peko.
Pripravljeno zmes naložimo v skodelici, ki sta primerni za pečenje v pečici, v njiju naložimo toliko fižola, da je porcija primerna za posamezni obrok. Pečemo 30 minut v predhodno ogreti pečici na 200 °C (klasična pečica). In je d je pripravljena.
Pustite v želodčku prostor še za ostale jedi, ki jih priporočam. Lučka Glaser
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Radič štrucar z ješprenjem.
- Piščančji file na žaru.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.