Na žaru pečena koruza
Na žaru pečena koruza je sladkega okusa, prijetnega vonja in se izvrstno poda mesu in zelenjavi z žara, lahko pa jo ponudimo tudi samostojno.
Koruza velja za eno izmed najbolj znanih žitaric, ki izvirajo iz Južne Amerike. Na evropsko celino jo je pripeljal Krištof Kolumb, zaradi rodnosti in vsestranske uporabnosti se je v Evropi hitro razširila. Koruza spada med najpomembnejše kulturne rastline. Koruza se ponovno vrača v našo kulinariko, saj je njena uporaba postala kar malo zapostavljena, ko so se na tržišču pojavile različne koruzne moke, ki gospodinjam skrajšajo in poenostavile čas priprave obrokov. Klas koruze v obliki storža, je obdan z ličjem. Dobro zaščitena zrna so dragoceni vir vitamina B1, vsebujejo tudi vitamin C in mangan.
Pripomočki za koruzo na žaru
- žar
Sestavine za koruzo na žaru
- storži koruze (poljubna količina)
- sol po potrebi
Priprava na žaru pečene koruze
Koruzo lahko naberemo na njivi ali vrtu, prepričani moramo biti da je BIO, saj jo bomo uporabili kot prehrano, seveda pa storže koruze lahko kupimo tudi v trgovini. Tako pri nabiranju, kot nakupu, pa moramo biti pazljivi, da je primerno zrela, kar poizkusimo z nohtom na zrnu, ki mora vsebovati izcedek mlečka, ko zrno prebodemo.
Storžu koruze odstranimo ovojne liste in laske na vrhu storža, jih rahlo posolimo z drobno mleto soljo.
Naložimo jih na segreti žar, koruza se najlepše in najhitreje peče v kombinaciji ostalega mesa na žaru. Koruza se med stalnim obračanjem peče približno 30 minut, čas je odvisen tudi od zrelosti koruze, temperature žara in velikosti koruznega storža.
Med pečenjem moramo storže koruze redno obračati, da je lepo zapečena na vseh straneh in jo tudi še toplo ponuditi. Pečene koruzne storže lahko ponudimo kot samostojni obrok, ali pa kot dodatek vsem vrstam mesa.
Žar ni samo za peko mesa, uporabimo ga lahko tudi za peko pridelkov iz vrta in njive. Lučka Glaser
Žar in njegova uporaba: