Sočna jabolčno kokosova potica
Print Friendly, PDF & Email

Sočna jabolčno kokosova potica je lahka in okusna, spominja nas na jabolčni zavitek, saj je njen nadev podoben, a dodatno obogaten s kokosom, testo pa je narejeno po receptu za potice in je seveda kvašeno. Kombinacija boljšega kvašenega testa in nadeva iz jabolk, kokosa je več kot odličn … dišeča potica, po kateri nas ne bo pekla zgaga.

Sočna jabolčna kokosova potica

Sočna jabolčno kokosova potica – pripomočki

  • strgalo ali multipraktik za strganje jabolk
  • model za potico premera 30 cm, lahko pa uporabite tudi pekač

Sočna jabolčna kokosova potica sestavine

Iz sestavin boste dobili 2,5 kg potice.

Kvasec:

  • 50 ml toplega mleka
  • 1 zavojček (7 g) suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlica pšenične moke tip 500

Testo:

  • 500 g pšenične moke tip 500
  • 12 g morske soli
  • 250 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla, margarine ali svinjskega sala
  • 20 g masla za namaz pekača

Nadev:

  • 50 g masla, margarina ali svinjskega sala
  • 1000 g očiščenih naribanih jabolk
  • 100 g kokosove moke
  • 1 žlička mletega cimeta
  • skorjica 1 bio limone
  • 2 beljaka

Sočna jabolčna kokosova potica – priprava

Najprej pripravimo vse sestavine na sobno temperaturo, da se sestavine ogrejejo in bo testo lepše vzhajalo, istočasno pa tudi preverimo, da imamo vse sestavine.

Najprej naredimo kvasec, da suhi kvas prebudimo, v skodelico damo sestavine za kvasec, toplo mleko, sladkor, moko in suhi kvas, vse sestavine pomešamo in pustimo na sobni temperaturi 15 do 20 minut, da se sestavine pričnejo peniti in naraščati. Enako storimo tudi, če uporabljamo svež kvas (1 kocka – 42 g).

Sočna jabolčna kokosova potica

Med tem, ko čakamo, da kvasec naraste, lahko presejemo moko, da se prezrači in bo testo lažje vzhajalo. V posodi, kjer bomo zgnetli testo, najprej v moko umešamo sol, nato v moki naredimo vdolbino, vanjo dodamo rumenjaka, mleko, ki je ogreto na sobno temperaturo, sladkor.

Narasel kvasec in narezano maslo. Vse sestavine strojno ali pa ročno umešamo v testo.

Testo preložimo na delovno površino in ga zgnetemo v hlebček, nato ga damo v pehar ali skledo, pokrijemo s prtičkom, da vzhaja 1 uro, da dvojno naraste.

Ko testo vzhaja, pripravimo nadev za sočno jabolčno kokosovo potico, pri kupljenih jabolkih olupimo lupinico, pri domačih, če niso škropljeni, lupljenje ni potrebno. Bio limono operemo in naribamo skorjico na najmanjših luknjicah.

Sočna jabolčna kokosova potica

V posodi stopimo maslo in na njem za 5 do 7 minut med stalnim mešanjem prepražimo naribana jabolka. Ko so prepražena, dodamo limonino lupinico, cimet in kokos, vse sestavine skupaj pražimo še 3 minute, med stalnim mešanjem. Jaz nisem dodajala sladkorja, ker so bila že jabolka sladka, če pa imate radi bolj sladki nadev, dodajte sladkor po želji.

Nadev delno ohladimo pred uporabo.
Sočna jabolčna kokosova potica
Kvašeno testo razvaljamo na 4 do 5 milimetrov debeline, nanj porazdelimo nadev, ki ga enakomerno namažete po testu, razen 2 do 3 cm na koncu zavijanja. V trden sneg stepemo še dva beljaka, ki sta ostala od rumenjakov in ga premažemo preko nadeva.

Sočna jabolčna kokosova potica

Testo zavijamo srednje trdo in zavitega preložimo v namaščen model za potico in pustimo vzhajati okoli 30 minut, nato ga premažemo z mlekom.

Sočna jabolčna kokosova potica

Pečico segrejemo na 200 °C in v ogreto navadno pečico damo model s potico, peče se 1 uro, ko opazimo, da je na vrhu že dovolj zapečena jo pokrijemo s peki papirjem, da preveč ne potemni. Pečeno sočno jabolčno kokosovo potico vzamemo iz pečice, jo damo iz modela in na kovinski podstavek, da se ohladi.

Sočna jabolčna kokosova potica

Ohlajeno sočno jabolčno kokosovo potico, narežemo kolikor kosov potrebujemo in ponudimo ob kavici, kakavu, čaju, soku …

Sočna jabolčna kokosova potica

Sočna jabolčna kokosova potica, je prijetnega okusa, moja hčerka pravi, da je zanjo najboljša. Lučka Glaser

Zbrala sem vse moje objavljene recepte za potice in praznične kruhe:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor