Jabolčna potica
Jabolčna potica je okusna, lahka, sočna in nas spominja na jabolčni zavitek, saj ima tudi nadev zelo podoben, vendar pa je testo narejeno po receptu za potice in je kvašeno. In kombinacija obojega je več kot odlična. Potica je tako lahko tudi slavnostna in jo ponudimo za praznike, ali pa kar tako, ko si zaželimo kaj sladkega.
Lahka, sočna, po cimetu, klinčkih in limonovi lupinici dišeča potica, po kateri nas ne bo pekla zgaga.
Pripomočki za pripravo jabolčne potice
- mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
- valjar
- model za potico premera 30 cm ali pekač 35 x 22 cm
Sestavine za jabolčno potico
Za kvasec:
- 100 ml mleka
- 1 kavna žlička sladkorja
- 1 žlica moke
- 20 g svežega kvasa
Za testo:
- 500 ml mleka
- kavna žlička soli
- 50 g svinjskega sala, masla ali margarine
- žlica sladkorja
- 2 rumenjaka
- 750 g bele moke
- beljak za premaz
Za jabolčni nadev:
- 1300 g očiščenih in naribanih jabolk
- 6 žlic drobtin
- 80 g masla, margarine ali svinjskega sala
- žlička mletega cimeta
- žlička mletih klinčkov
- žlička naribane bio limonine lupine
- 5 žlic sladkorja
- mleti sladkor po okusu in želji za posip
Postopek priprave jabolčne potice
Najprej si pripravimo vse sestavine, da so pred uporabo tople na sobno temperaturo, da nam bo testo lepše vzhajalo.
V posodico damo sestavine za kvasec in pustimo, da prične kvasec reagirati in vzhajati, med tem časom pogrejemo maščobo in mleko, da je toplo, okoli 30 °C.
V skledo, kjer bomo zamesili testo, damo moko in sol in ju premešamo, nato dodamo še sladkor, rumenjake in kvasec.
Vse sestavine strojno ali pa ročno zgnetemo v gladko testo in damo v skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo, da vzhaja in naraste na dvojno količino.
Med tem časom, ko testo vzhaja, si pripravimo nadev. Najprej pripravimo jabolka, jih operemo in osušimo, če so domača, jih ni potrebno olupiti, nastrgamo jih na ročni rezalnik ali pa strojni. V kozici stopimo maščobo, na njej popražimo naribana jabolka, ko se zmehčajo, dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, mleti cimet in klinčke ter vse sestavine dobro premešamo.
Proti koncu dodamo drobtinice in jih zamešamo v jabolčni nadev. Nadev odstavimo in pustimo ob strani.
Ko testo naraste na dvojno količino, ga damo na pomokan prt in razvaljamo na 5 mimimetrov debeline in na testo naložimo jabolčni nadev ter ga enakomerno namažemo po vsem testu.
Ko testo namažemo, ga na rahlo zavijemo in preložimo v model za potico, ki smo ga pomazali z maslom, margarino ali salom, lahko pa uporabimo tudi navaden pekač.
Zavito in nadevano potico v modelu pustimo vzhajati za 30 minut, pred pečenjem jo premažemo z jajčnim beljakom, potem pa s paličico prebodemo testo do dna, da se med peko izloča zrak in nam vrhnji del ne bo odstopal. Pečico segrejemo na 200 °C in v vročo postavimo pekač z jabolčno potico, sedaj temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo 50 minut, občasno pogledamo in, če hoče vrhnja skorja preveč potemneti, potico med peko pokrijemo s peki papirjem.
Pečeno jabolčno potico preložimo na mrežasti podstavek, da se lepo ohladi, nato potico lahko potresemo s sladkorjem v prahu.
Ohlajeno jabolčno potico narežemo na primerno velike kose in jo ponudimo ob kavici, čaju, ob boljšem kosilu ali večerji.
Potice so vedno kraljice na naših mizah, pa naj bo potratna ali pa jabolčna. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave, do receptov najrazličnejših potic in boljših, prazničnih kruhov:
- Potica iz suhih sliv.
- Potratna potica.
- Nočna lešnikova potica.
- Nočna orehova potica.
- Hitro pripravljena orehova potica.
- Sadna potica z nadevom iz hrušk.
- Ocvirkova potica.
- Drobnjakova potica.
- Pehtranova potica.
- Bel kruh z drožmi.
- Poprtnik – božični kruh.
- Velikonočni češki kruh.