Velikonočna mlečna pletenica
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočna mlečna pletenica je boljši mlečni kruh. Je mehka, puhasta in že medtem, ko se peče po njej zadiši po celi kuhinji. Pletenica je značilen praznični kruh, ki ga pripravimo v času velike noči, da si polepšamo praznike ob bogato obloženi mizi.
Priprava testa je enostavna, ker pa s testom pletemo, moramo slediti receptu, da bo velikonočna pletenica maksimalno uspela.
Poznamo različne vrste prazničnega kruha, zanimiv je tudi: velikonočni češki kruh, mlečen bel kruh,  poprtnik – božični kruh, primeren tudi za peko v času velike noči.

Nikjer pa ne piše, da velikonočne pletenice ne smemo pripraviti tudi druge dni v letu, zato si le polepšajte dni in jo specite tudi tekom leta.

Velikonočna mlečna pletenica

Pripomočki za velikonočno mlečno pletenico

 • mešalnik za mešanje testa
 • pekač iz pečica ( 35 x 40 ) cm

Sestavine za velikonočno mlečno pletenico

Za 1450 g pletenice

Za kvasec:

 • 100 ml mleka
 • 1 kavna žlička sladkorja
 • 1  žlica moke
 • 20 g svežega kvasa

Za testo:

 • 750 g pšenične moke tip 500
 • 15 g morske soli
 • 500 ml mleka
 • 50 g svinjskega sala, masla ali margarine
 • žlica sladkorja
 • 2 rumenjaka
 • beljak za premaz

Priprava velikonočne mlečne pletenice

Najprej si pripravimo vse sestavine, da se ogrejejo na kuhinjsko temperaturo in bo kvas lepše deloval.

Kvasec  pripravimo v kozarec ali skodelico, v katero damo mlačno mleko, sladkor, kvas in moko, pomešamo in pustimo približno 15 minut na sobni temperaturi, da prične kvas delovati. Med tem časom presejemo moko, da se prezrači in bo v njej kvas lepše vzhajal.Velikonočna mlečna pletenicaV kozici segrejemo mleko, maščobo, sol in sladkor, vse premešamo, da se sladkor, sol ter maslo stopijo. V posodo, v kateri bomo zgnetli testo, dodamo presejano moko, na sredini naredimo vdolbino, vanjo damo mlečni pripravek, ki je topel okoli 30 °C, dodamo tudi rumenjaka (beljaka shranimo za kasneje). Velikonočna mlečna pletenicaNazadnje dodamo vzhajani kvasec in vse skupaj strojno ali pa ročno dobro zgnetemo, da postane testo gladko in svetlo.Testo na delovni površini oblikujemo v hlebček, ter ga damo v skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati približno 45 minut, da naraste na dvojni volumen.Velikonočna mlečna pletenicaTesto stehtamo in ga razdelimo na tri dele, iz vsakega dela naredimo dolg svaljek debel za palec, ki ga na začetku sklenemo skupaj, nato pa pričnemo prepletati kakor se plete kita.Velikonočna mlečna pletenicaKo je pletenka prepletena do konca, konce sklenemo skupaj. Pletenko položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 30 minut.Vzhajano pletenico premažemo z beljaki in damo v segreto navadno pečico na 180 °C, ter pečemo okoli 35 minut.

Zaradi različnih pečic bodimo pozorni, da velikonočna mlečna pletenica na vrhu preveč ne porjavi, v tem slučaju jo med peko pokrijemo s peki papirjem in pečemo, da bo pletenica pečena. Pečeno pletenico preložimo na kovinski  podstavek, da se enakomerno ohladi.  Ohlajeno velikonočno pletenico narežemo in ponudimo ob velikonočnih dobrotah, ki smo jih pripravili na naši velikonočni mizi.

Velikonočna mlečna pletenica

Potrudimo se, polepšajmo si praznike in tudi vse druge dni v letu. Lučka Glaser

Še nekaj receptov za velikonočne praznike:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor