Rogljički Ženske nogavice
Rogljički Ženske nogavice je en star recept, ki mi ga je zaupala soseda. Zakaj Ženske nogavice….najbrž zato, ker je testo večkrat in tanko razvaljano. Sicer je osnova maslena, masa pa orehova z limono, ki ji da prijetno svežino.
Pripomočki za pripravo rogljičkov Ženske nogavice
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo rogljičkov Ženske nogavice
za dva klasična pladnja
za testo
- 300 g moke
- 100 g masla
- 1 jajce
- ščep soli
- 1 dl mleka
- 20 g kvasa
- žlička pecilnega praška
za nadev
- 100 g mletih orehov
- 120 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- limonina lupinica
- sveže stisnjen sok polovice limone
za posip
- sladkor v prahu
Postopek priprave rogljičkov Ženske nogavice
V primernem lončku do mlačnega segrejemo mleko in vanj nadrobimo kvas. Pustimo nekaj minut, da kvas naraste. V večjo skledo odmerimo moko, malenkost posolimo in dodamo pecilni prašek. Pripravimo si zmehčano maslo in jajce. V moko naredimo jamico in vanjo vlijemo mleko s kvasom in zagrebemo.
Dodamo jajce in zagrebemo. Na koncu dodamo že maslo in vgnetemo voljno testo.
Testo oblikujemo v 4 kroglice, preložimo jih na pomokan peki papir, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati slabe pol ure.
Medtem ko testo za rogljičke Ženske nogavice počiva, si pripravimo nadev. Zmeljemo orehe, dodamo sladkor, vanilijo in limonino lupinico. Na koncu dodamo še sok limone in vse skupaj dobro premešamo.
Dobro pomokamo delovno površino. Vzhajano testo na tanko razvaljamo v obliko kroga in izrežemo obliko za pripravo rogljičkov, kot prikazuje druga fotografija.
Žličko nadeva polagamo na širši del in zavijemo v rogljiček.
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Pladenj postavimo v ogreto pečico na zgornjo rešetko in pečemo približno 17 minut. Rogljičke Ženske nogavice ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!